IsraAID noemt crisis in Oekraïne ongezien groot

Stilaan raakt het ook in ons land bekend dat Israël steevast als eerste ter plaatse is om hulp te bieden bij humanitaire rampen. IsraAID-topman Yotam Polizer is geen nieuweling als het gaat om massale rampen. De in Israël gevestigde humanitaire hulporganisatie heeft sinds 2001 in 56 landen gereageerd op noodsituaties,  dat schrijft Joop Soesan vanuit Ir Yamin in Israël. Hij volgt de berichtgeving over Oekraïne in Israël op de voet. ” Dus je kunt Polizer geloven als hij zegt dat de vluchtelingencrisis in Oekraïne de ergste is die hij ooit heeft gezien”aldus de uit Amsterdam afkomstige Soesan op zijn Israelnieuws-website

“Ik ben al 14 jaar in dit veld, inclusief enkele van de grootste humanitaire crises van de afgelopen 20 jaar – de tsunami in Japan, de ebola-uitbraak, de Syrische vluchtelingencrisis – maar waar we nu mee te maken hebben is echt een historische ramp van bijna Bijbelse proporties’, vertelde hij op 3 maart aan de IsraAID aanhangers in een videobijeenkomst. IsraAID heeft gereageerd op recente vluchtelingengolven veroorzaakt door onrust in Syrië, Afghanistan, Venezuela en Oost-Afrika meldt ISRAEL21C. “Maar de omvang van de huidige crisis in Oekraïne is echt overweldigend, zelfs voor ons”, zei hij. “Er waren meer dan een miljoen vluchtelingen in minder dan een week. De komende twee weken zullen naar schatting zo’n negen miljoen vluchtelingen de buurlanden binnenkomen. De situatie in Oekraïne op het gebied van veiligheid, beveiliging en humanitaire behoeften is gewoon niet te beschrijven.” 

Alle fotomateriaal  in dit artikel: Ethan Schwartz/IsraAID

IsraAID-arbeiders in een vluchtelingenopvang in het Moldavische sportcentrum Chisinau, 4 maart 2022. Foto door Ethan Schwartz/IsraAID

Naama Gorodischer, geeft leiding aan de IsraAID-acties en heeft het afgelopen decennium veel noodmissies over de hele wereld geleid. Ze houdt toezicht op de reactie van IsraAID op de Russische invasie van Oekraïne, die gericht is op vluchtelingen die Moldavië binnenkomen. “Slechts twee dagen nadat de oorlog begon, op 26 februari, werd ons team uitgezonden naar Moldavië om de situatie te onderzoeken en te begrijpen hoe we het beste ondersteuning kunnen bieden”, liet ze in een reactie aan  ISRAEL21C weten.  

IsraAID helpt veel vrouwen en kinderen die vanuit Oekraïne naar Moldavië zijn gevlucht.
“We kwamen in de eerste plaats om te reageren op de onmiddellijke behoeften, om ervoor te zorgen dat de bevolking veilig is en toegang heeft tot basisbehoeften voor hun fysieke en psychosociale welzijn. We richten ons op de volksgezondheid, vooral voor de vrouwen en kinderen, om ervoor te zorgen dat deze kwetsbare bevolkingsgroepen niet kwetsbaarder worden’, zei Gorodischer.Ze legde uit dat de meeste vluchtelingen vrouwen en kinderen zijn, omdat de meeste ouderen voorlopig in Oekraïne blijven, terwijl mannen van 18 tot 60 jaar moeten blijven om te vechten. Daarom was een van de eerste dingen die IsraAID deed het opzetten van een moeder- en babyruimte in een tent bij de Palanca oversteekplaats, met luiers en babyvoeding, kinderactiviteiten, dekens en stoelen. De tent wordt ook bemand door vrijwilligers van de lokale organisatie Keystone Moldova. “We werken nauw samen met de [Moldavische] autoriteiten, lokale NGO’s en de lokale gemeenschap bij het plannen voor de lange termijn”, aldus  Gorodischer. “We begrijpen dat dit niet een situatie is die snel zal eindigen. Zelfs als de oorlog zal eindigen, zal de status van deze [vluchtelingen]bevolking niet terugkeren naar wat het was. Het is niet duidelijk wie ervoor kiest om terug te gaan en waar ze zich zullen vestigen. Daarom werken we samen met deze lokale partners om capaciteit op te bouwen om ook op langere termijn aan hun behoeften te kunnen blijven voldoen.
Minimaal vijf jaar
Polizer zei dat IsraAID een operatie voor minimaal vijf jaar verwacht om Oekraïense vluchtelingen te helpen. “We moeten aan deze crisis denken, niet alleen voor de volgende week, niet alleen voor de volgende maand. Afgelopen december hebben we ons Syrische vluchtelingenprogramma in Griekenland, dat zes jaar heeft geduurd, afgesloten. We geloven helaas dat deze crisis minstens zo erg, zo niet erger, zal zijn in termen van humanitaire behoeften.”  Polizer merkte op dat wanneer de aandacht van de media afwijkt van een wereldramp, mensen denken dat de situatie in orde is, maar zo werkt het niet.  “Zelfs als we denken aan het beste scenario in de Oekraïne-crisis, dat de oorlog – met de hulp van God en iedereen – eerder dan later zal worden beëindigd, zal het trauma en het langetermijnherstel van deze miljoenen vluchtelingen nog jaar. En daarvoor zijn we hier. We zijn hier om langdurige ondersteuning te bieden om deze mensen te helpen veerkracht op te bouwen, hun leven weer op te bouwen, hun gezin weer op te bouwen en hun toekomst weer op te bouwen.”