Herzog en Erdogan kiezen nieuw pad in relatie Israël en Turkije

Turkije was het eerste moslimland ooit dat de staat Israël erkende (1949) maar het afgelopen decennium waren de relaties tussen Jeruzalem en Ankara bijzonder bekoeld. Daar komt verandering in nu op woensdag  9 maart de Turkse president Tayyip Erdoğan en de Israëlische president Isaac Herzog elkaar ontmoetten in Ankara.

Erdoğan wil af van een confronterend buitenlands beleid ten aanzien van de Joodse staat en overschakelen naar een goede verstandhouding en  samenwerking met Israël. De oorlog in Oekraïne speelt onmiskenbaar een rol in de opwaardering van de relatie tussen beide landen. Volgende maand volgt er een bezoek van de Turkse minister van Buitenlandse Zaken aan Israël. Die zal in Jeruzalem met zijn Israëlische ambtsgenoot bespreken tot welke concrete initiatieven de nieuwe relatie op gebied van cultuur, handel en onderwijs kan leiden.

In zijn toespraak in het presidentiële paleis in Ankara zei president Herzog: “Eşim ve ben Turkiye’de misafiriniz olarak bulunmaktan çok mutluyuz. [Mijn vrouw en ik zijn erg blij om in Turkije te zijn als uw gasten.] Uw uitnodiging en mijn bezoek hier vormen een voortzetting van de welkome dialoog en het contact dat u bent begonnen vanaf het moment dat ik president van Israël werd.  Dit is een zeer belangrijk moment in de betrekkingen tussen onze landen, en ik vind het een groot voorrecht voor ons beiden om de basis te leggen voor het cultiveren van vriendschappelijke betrekkingen tussen onze staten en onze volkeren, en om bruggen te bouwen die van cruciaal belang zijn voor elk van ons”.

“De relatie tussen onze mensen is oud, met sterke historische, religieuze en culturele wortels. De lange rij schitterende Joodse leiders, rabbijnen, dichters, wijzen, kooplieden en ondernemers vertegenwoordigt slechts een deel van de geschiedenis van het Joodse volk hier in dit land. Mijnheer de president, helaas hebben de betrekkingen tussen onze landen de afgelopen jaren te maken gehad met een soort droogte. Nu geloof ik dat de relatie tussen onze landen zal worden beoordeeld aan de hand van daden die een geest van wederzijds respect weerspiegelen en ons in staat zullen stellen de regionale en mondiale uitdagingen die we allen gemeen hebben, beter het hoofd te bieden. Israël en Turkije, zoals u zei, kunnen en moeten samenwerken op vele gebieden die een dramatische impact hebben op deze regio, die we allemaal ’thuis’ noemen” aldus president Herzog.

Advertentie

De volledige toespraak van president Herzog kan u lezen via op de site Israelnieuws