Israël: kort nieuws van de week (11 maart ’22)

Photocredit Creative Commons Attribution Share Alike 4.0 Inernational

 

 

 

 

 

Advertentie

 

 

 

 

 

 

 

Advertentie

Hieronder een kort nieuwsoverzicht met een aantal berichten die de voorbije  week  in Israël het nieuws haalde.

Donderdag 10 maart
Israël verwelkomt geloofsgenoten uit Oekraïne
Premier Bennett kondigt het plan aan om Joden uit Oekraïne ‘naar huis’ te brengen. Hij deed dit na een vergadering met de bevoegde commissie migratie en integratie. “Hierin moeten we allemaal uitblinken en deze nieuwe inkomers alle bureaucratie besparen” aldus de premier
De oorlog in Oekraïne kan ook in Israël voor de nodige problemen zorgen
“Een groot deel van de Israëlische graanproductie wordt door Oekraïne gedekt”, zegt de Oekraïens-Israëlische historicus/journalist Shimon Briman in een vraaggesprek met de Jüdische Allgemeine. Briman wijst nadrukkelijk op de grote economische gevolgen van de oorlog in Oekraïne voor Israël en ver over de regio. Al sinds meer dan een decennium is Oekraïne Israël’s belangrijkste leverancier van graan.

Woensdag 9 maart
Goed nieuws uit het Beloofde Land voor hartpatiënten
Een internationale studie onder leiding van een onderzoeker van de Universiteit van Tel Aviv biedt een nieuwe technologie die veel patiënten kan helpen bij wie een bio-prothetische hartklep is geïmplanteerd, door extra gecompliceerde vervangingschirurgie te vermijden.

Michal Herzog en Emine Erdoğan bezoeken de presidentiële bibliotheek in Ankara
Tijdens het onderhoud van president Herzog met de Turkse president bezocht zijn echtgenote Michal woensdag de presidentiële bibliotheek in Turkije vergezeld door de First Lady van de Turkse Republiek. Tijdens dat  bezoek schonk mevrouw Herzog een aantal Hebreeuwse boeken voor de Hebreeuwse taalcollectie van de presidentiële bibliotheek’Dinsdag 8 maart
Archelogische vondst ontdekt in huis in Jeruzalem
Zeldzame en versierde voorwerpen van been en ivoor uit de Bijbelse periode en oude kommen van zo’n 1500 jaar oud, met spreuken en bezweringen in het Hebreeuws, werden ontdekt in het huis van een inwoner van de wijk Ramat Shlomo in Jeruzalem, die verdacht werd van illegale handel in oudheden.

Internationale vrouwendag gemarkeerd met bezoek vrouwelijke journalisten aan VAE
In samenwerking met het Ministerie van Regionale Samenwerking en het Government Press Office (GPO) is een delegatie – de eerste in zijn soort – van invloedrijke vrouwelijke journalisten uit Israël en de regio vertrokken naar de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) Zij nemen deel aan een uniek vrouwenforum dat werkt rond de integratie van de vrouwelijke werknemers. Daarbij wordt bijzondere aandacht besteeds aan de situatie van vrouwen in gezondheids-, werkgelegenheids-, onderwijs-, staats- en veiligheidskwesties.

Maandag 7 maart
IDF-gevechtstoestellen halen Iraanse drones uit het luchtruim
De IDF maakte zondagavond bekend dat In maart 2021 het Iraanse regime twee drones lanceerde in de richting van Israëlisch grondgebied. De drones werden met succes onderschept door een F-35i “Adir” vliegtuig van de Israëlische luchtmacht. Dit was de eerste operationele onderschepping van een UAV door een F-35i-vliegtuig ter wereld. De onderschepping van de UAV’s werd uitgevoerd voordat ze het Israëlische luchtruim binnengingen, in overleg met de buurlanden. Eerder werden ook al drones, zij het op een conventionele manier onderschept, met wapens voor het Hamasterreurregime in Gaza

Zaterdag 5 maart
Premier Naftali Bennett ontmoet Russische president Vladimir Poetin
De ontmoeting tussen premier Bennett en de Russische president Vladimir Poetin werd na ongeveer drie uur beëindigd. Israël heeft de Verenigde Staten, Duitsland en Frankrijk op de hoogte gebracht van de reis van Bennett en was in regelmatige dialoog met Oekraïne. Bennett sprak ook met Poetin over de benarde situatie van Israëliërs en Joodse gemeenschappen in Rusland en Oekraïne als gevolg van de oorlog. Bennett die gelovig is week af van zijn sabbatsrust omdat het redden van levens voorgaat op alle andere religieuze verplichtingen.

Met dank aan Joop Soesan  die vanuit Ir Yamin in Isräel uitgebreid ingaat op al deze onderwerpen. U kan dat terugvinden op zijn website www.israëlnieuws.nl