Hatzalah redt 2 pasgeboren draagmoederbaby’s uit Oekraïne

Aharon Ben Harush met een Israëlische baby die hij hielp redden uit het door oorlog verscheurde Kiev. Foto met dank aan United Hatzalah

Aharon Ben-Harush, een United Hatzalah vrijwilliger EMT uit Israël verliet is onlangs getrouwd maar verliet zijn vrouw in Jeruzalem om plaatsvervangend commandant van de operatie Orange Wings van United Hatzalah te worden. Hij werd verantwoordelijk voor de medische hulp en humanitaire hulpverlening aan de Oekraïens-Moldavische grens. Tijdens zijn missie kon hij in minder dan 64 uren twee pasgeboren draagmoederbaby’s uit Oekraïne redden.

“Op vrijdagavond in Chisinau, net voor Shabbat, kreeg ik een telefoontje van mijn schoonvader Eli Beer, de president en oprichter van United Hatzalah of Israel; Hij vertelde me dat er een twee dagen oude baby is wiens moeder in Israël is en dat de baby gered moest worden uit Kiev. “Je moet alles laten vallen en helpen in deze zaak,” klonk het. “Dit werd het begin van een 36 uur durende expeditie zonder slaap.”

“Ik kreeg de details die ik nodig had om de reddingsmissie te starten. Ons team, dat hier in de hoofdstad van Moldavië is gevestigd, biedt humanitaire hulp en medische noodhulp aan Oekraïense vluchtelingen die de grens oversteken. Maar zoals we uit onze ervaringen in Israël en andere internationale hulpmissies weten, als er snel iets moet gebeuren en er levens op het spel staan, grijpen we in waar we kunnen. In dit geval was er een meisje geboren uit een draagmoeder, terwijl de biologische moeder in Israël woonde. Nadat de baby was geboren, had de draagmoeder de baby in het ziekenhuis achtergelaten en het land verlaten vanwege de oorlog.

De verantwoordelijke verpleegster vertelde ons dat als we de baby zaterdagochtend om 9.00 uur niet zouden halen, ze in een weeshuis zou worden geplaatst. In het ziekenhuis blijven was gewoon onveilig. In plaats van te genieten van de Shabbat maaltijd met andere leden van de United Hatzalah missie die terugkeerden van hun inspanningen aan de grenzen, begon ik te bellen naar niet minder dan 29 lokale ambulancebedrijven.

Na een paar uur slaagde ik erin een bedrijf te vinden dat bereid was (voor een grote som geld) door te gaan naar een ontmoetingspunt op 80 kilometer (50 mijl) van Kiev, maar ze weigerden Kiev binnen te komen vanwege de zware beschietingen die daar plaatsvonden. Zo begon een secundaire reddingsoperatie om de baby van Kiev naar de ontmoetingsplaats te evacueren” aldus Aharon.

Advertentie

Zware reis voor een pasgeborene
Via verschillende connecties slaagde Aharon erin een dokter te vinden die bereid was om te helpen en bracht de baby, onder gewapende begeleiding, naar de ontmoetingsplaats. Gedurende deze tijd werd de afgesproken ontmoetingsplaats met het ambulancebedrijf gewijzigd vanwege de bombardementen in de regio. Na acht uur bereikte de baby  de ingehuurde ambulance. Na nog eens negen zenuwslopend uren met talloze telefoontjes om de actie te coördineren bereikte de baby veilig de grens met Moldavië

“Samen met Itzik Kagar, vertegenwoordiger van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken, die zich ertoe heeft verbonden ons hier te helpen, en met de hulp van de voormalige Israëlische ambassadeur in Oekraïne Joel Lion, hebben we alle benodigde documenten verkregen om de baby aan onze zorg in Moldavië over te dragen. Ook de grenspolitie, die ons inmiddels redelijk goed heeft leren kennen, is samen met ons geïnformeerd en gecoördineerd over de operatie. De missie was volbracht – de baby stak de grens over. United Hatzalah vrijwilliger EMT Vicky Tiferet, een moeder van vier kinderen, en ik ontvingen de baby” aldus de volhardende Israëlische hulpverlener.

Dit bericht verscheen op de website van Joop Soesan in Ir Yamin (Israël). Hij publiceerde het met toestemming van ISRAEL21C op zijn website www.israelnieuws.nl