Europarlementslid Assita Kanko bezoekt Joodse gemeenschap

Assita Kanko (N-VA) ondertekent het Gastenboek in het Israëlische consulaat van Antwerpen

Op zondag 17 maart ontmoette Assita Kanko, die voor de N-VA zetelt in het Europees parlement, een delegatie van de Joodse gemeenschap in Antwerpen. Dat gebeurde op uitnodiging en initiatief van Laurent Trau, tevens de ere-consul van Israël voor het Vlaamse gewest.

Assita Kanko in het Israëlisch consulaat met ereconsul Trau en mevrouw Weinberger

Bij een diner met verschillende prominenten uit de gemeenschap luisterde Kanko naar de verhalen over de toename van antisemitisme in onze samenleving en de eenzijdigheid van de pers en onze politieke elite. Kanko werd veelvuldig geprezen om haar moedig standpunt, waarbij ze de Israëlische slachtoffers van 7 oktober, en vooral het lot van de verkrachte vrouwen, blijvend onder de aandacht houdt.

Naast de ere-consul waren ook aanwezig: barones Regina Sluszny, overlevende van de Holocaust als ondergedoken kind en voorzitter van het Forum, hoofdredactrice van Joods Actueel, mevrouw Terry Davids, professor dr. Vivian Liska van de faculteit voor Joodse Studies aan de Universiteit Antwerpen, rabbijn Eli Grunhut van de Shomre Hadas gemeenschap om er enkele op te noemen. Kanko werd vergezeld door haar partijgenoten, gemeenteraadslid Andre Gantman en Antwerps Kamerlid Michael Freilich.

In zijn inleidende toespraak prees Freilich Kanko’s inzet en benoemde haar symbolisch als een ‘Rechtvaardige onder de Volkeren’, een eretitel voor hen die zich tijdens de Holocaust verdienstelijk hebben gemaakt voor de Joodse gemeenschap. “Assita is een moedige vrouw, die niet bang is om haar mening te geven wanneer ze weet dat die juist is”.

Op uitnodiging van het consulaat volgde een diner en gesprek met verschillende joodse leiders

In haar tussenkomst bedankte Kanko de aanwezigen voor de warme sfeer die ze geniet telkens ze bij Joodse mensen op bezoek is. Ze bracht haar eigen verhaal in herinnering, met name, hoe ze als 16 jarige voor het eerst politiek van zich liet horen bij de moord op een prominente politicus in haar thuisland Burkina Faso. “Toen heb ik geleerd dat je je steeds moet verzetten tegen onrecht in de wereld”.

Advertentie

De geslaagde ontmoeting heeft een solide basis gelegd voor toekomstige samenwerking en dialoog.