VRT komt afspraken over eenzijdige berichtgeving niet na


Het Forum der Joodse Organisaties beklaagt zich in een blogpost dat de nieuwsdienst van de openbare omroep eerdere afspraken niet nakomt. Ze spreekt van “Israël-bashing à la Al Jazeera”.

Er werd namelijk beloofd om in de toekomst een meer genuanceerde en minder eenzijdige berichtgeving aan de dag te leggen over de oorlog in Gaza.

Hieronder het bericht van het FJO:

“De Zevende Dag van afgelopen zondag, waarin een deel van de tijd werd gespendeerd aan de oorlog in Gaza, was helaas behoorlijk eenzijdig. Nochtans had het Forum samengezeten met vertegenwoordigers van de VRT die opnieuw hun neutraliteit beloofden. Daarenboven was er aan het Forum gevraagd om vragen door te sturen voor minister Caroline Gennez, één van de gasten in het programma.

Het Forum had dit dan ook gedaan en hoopte op een reactie van de minister. Helaas was er deze keer opnieuw geen blijk van neutraliteit. Vijf pro-Palestijnse stemmen kregen het woord tegenover twee pro-Israël stemmen. Ook werd geen enkele vraag van het Forum gesteld aan de minister.

Advertentie

Gennez kreeg dus opnieuw een platform om te propageren dat de Hamas-gegeven cijfers rondom het dodental “objectief” waren, dat Israël de “dialoog weigert” en dat er “geen enkel bewijs” is van de link tussen Hamas en UNRWA.

Ze beklaagden zich over Israëls inspecties van hulpgoederen, en riepen op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren als eerste prioriteit. Weinig woorden werden vuil gemaakt aan de gijzelaars, 7 oktober, of concrete voorstellen om Hamas te verwijderen uit een burgerpopulatie.

Wat een goed segment had kunnen zijn, met belangrijke vragen en antwoorden werd opnieuw een Israël-bashing à la Al Jazeera.”