Israël kondigt eenzijdig staakt-het-vuren af

dotz120109-081Israël heeft aangekondigd de oorlog tegen Hamas eenzijdig te beëindigen. De grondtroepen blijven voor onbepaalde tijd gelegerd op hun posities in de Palestijnse kustenclave.

Hamas-woordvoerders in en buiten Gaza hielden eerder zaterdag vol dat het vechten doorgaat zolang Israëlische troepen op de grond zijn en de grenzen van Gaza geblokkeerd blijven.

Als Hamas besluit de troepen aan te vallen of raketten op Israël afschiet, dan zal het Israëlische leger antwoorden, zei Olmert. ‘Hamas is in het verleden verrast, en ik adviseer hen ons niet op de proef te stellen.’

Luttele minuten na de afkondiging van het eenzijdig bestand door Israël hebben militante Palestijnen opnieuw raketten op de Joodse staat afgevuurd. Volgens berichten in de Israëlische media zaterdagavond sloegen zeker acht raketten in in de Zuid-Israëlische stad Beersheva. Er vielen geen doden of gewonden.

Advertentie

De Egyptische president Hosni Mubarak houdt zondag (of later) een Gaza-top in de badplaats Sharm el-Sheikh, waar naar verludit de Palestijnse president Abbas, de Franse president Sarkozy en enkele andere Europese leiders aanwezig zouden zijn. Op de agenda staat onder meer een mechanisme om de grensovergangen van Gaza te openen, de smokkel van wapens tegen te gaan en plannen voor de wederopbouw van Gaza.

In een toespraak richtte premier Olmert zich in ook tot de inwoners van de Gazastrook. “We willen onze kinderen verdedigen, en hebben het moeilijk met elk kind dat aan jullie kant gedood wordt. Jullie lijden is erg en het spijt me”, aldus Olmert. De Israëlische premier beschuldigde nadien Hamas voor het “gijzelen van een burgerbevolking”.