Persoverzicht zaak Anciaux. Krantencommentaren vernietigend. Ook felle reactie van Fred Erdman (beluister hier)

newspapersLaatste Nieuws:  Luc Van Der Kelen
Het ergst komt nog de verklaring aan van Etienne Vermeersch: ‘ Het is niet zijn eerste stommiteit  en zal zijn laatste niet zijn. Laten we er dus maar niet te zwaar aan tillen’, zei de moraalfilosoof. Genadelozer kun je een politicus niet afmaken. Iedereen kan zich vergissen. Anciaux zal niet de eerste politicus zijn die een uitschuiver maakt. Het erge is dat hij volhardt, dat hij niet inziet dat zijn verklaring even disproportioneel was als hij zelf het Israëlische optreden in Gaza disproportioneel noemt. Het ergste is dat niemand begrijpt dat hij zwaar over de schreef is gegaan. Wat Anciaux gedaan heeft, komt neer op de politieke  recuperatie van een vreselijk drama om zijn politiek standpunt te uiten op de manier van een Britse tabloid: met de vettigst mogelijke vergelijking, met woorden die klinken als wapens. Het resultaat van iemand die wil scoren met emotie en daarbij zijn verstand verliest.


GVA Opinie Paul Geudens
Hoe kan je nu een oorlog in het Midden-Oosten vergelijken met een individuele actie van een 20-jarige losgeslagen gek in een kindercrèche in Dendermonde?
Wie daar een verband wil tussen zien, wie daar ook maar één puntje van gelijkenis in ontdekt, is ofwel oerdom  ofwel van slechte wil.
Ik meen dat in het geval van Bert Anciaux de tweede opinie primeert. Want dom is de man echt niet. Integendeel. Intimi beweren dat het een van de meest onderschatte politici van de Wetstraat is. Hij doet zich voor als een teddybeer en een naïeve clown met een hart van koekebrood, maar in werkelijkheid is hij van ’s morgens tot ’s avonds tactisch bezig. Vooral dan wat betreft zijn eigen persoon. Elke stunt, elke uitspraak staat in het teken van zijn eigen politieke toekomst.

Een minister-president die van zakelijk en goed bestuur zijn handelsmerk maakt, kan niet tolereren dat een van zijn ministers uit pure mediageilheid ongenuanceerde, onverantwoordelijke uitspraken de wereld instuurt waarmee hij mensen kwetst en diplomatieke relaties met een ander land in gevaar brengt.

Iemand moet Bert Anciaux stoppen en hem voor de keuze stellen: ofwel minister spelen, ofwel een carrière in het circus, een sector die hem ook na aan het hart ligt.

DE STANDAARD:
Volgens Sven Gatz, de fractieleider van Open VLD, doet Anciaux er alles aan om de spanning op te drijven. ‘Ik has het gevoel dat hij het parlement uitdaagde. Als hij zich vandaag niet excuseert, wordt het volgens mij moeilijk voor hem om nog aan te blijven. Maar misschien is dat wel waar hij op aanstuurt? Met grote trom ontslag nemen en nog wat media-aandacht meepikken?’

Advertentie

DE NIEUWE GAZET:
Bert Anciaux (SP.A.) brengt nu ook de Belgische diplomatie in verlegenheid. De federale regering distantieerde zich gisteren via de ambassade in Tel Aviv van zijn Gaza-uitspraken , maar Israël stuurde toch een protestbrief. Alleen excuses lijken Anciaux te kunnen redden als Vlaams minister.
Eric Van Rompuy noemt Anciaux één van de zieligste politici ooit in Vlaanderen. ‘Ik heb geen vertrouwen meer in Anciaux, die volgens mij niet meer kan functioneren’. Van Rompuy voorspelt dat Anciaux de verkiezingen van juni niet meer haalt. Als Anciaux nog decreten indient, zal ik die niet meer goedkeuren. Velen in mijn fractie denken daar trouwens hetzelfde over. We zijn het echt beu. Het is nu alleen nog wachten op het volgende incident.’

Toch stuurde Israël in de namiddag nog een protestbrief. De Belgische regering moet daarop antwoorden, maar zal de bal wellicht doorkaatsen naar de Vlaamse. Ook daarvoor heeft Peeters de excuses van Anciaux nodig.

Fred Erdman oud voorzitter SP in HLN:
Zijn belerende houding is totaal misplaatst. Oneerlijk ook , want nergens zegt Anciaux dat Hamas kinderen bewust gebruikt als schild. Dat hij in volle rouw de gruwel van Dendermonde koppelt aan een internationaal conflict, is totaal onbegrijpelijk.  Voor mij is dat een onaanvaardbare blunder. Bovendien is de man hardleers. Zelfs nu nog houdt hij vast aan zijn benadering. Pijnlijk, vind ik dat. Hij moet daar nu zelf maar de consequenties van dragen.’

Hieronder een gesprek dat VRT radio 1 deze morgen had met Fred Erdman

[audio:/wp-content/uploads-pjact001/2009/01/erdman.mp3]

HLN Vraag aan Caroline Gennez SP.A. voorzitster
Heeft Bert Anciaux dan geen functioneringsprobleem?
‘Wij lossen de problemen op als ze zich stellen. En ze stellen zich op dit moment niet. Er is geen enkele reden om het vertrouwen in Anciaux op te zeggen. Bert moet gewoon zijn werk blijven doen, dan heb je niet veel tijd over om weblogs te schrijven, denk ik.’