Belangrijkste partijen bij de verkiezingen in Israël

Wij zetten de belangrijkste standpunten van de grote partijen voor u op een rijtje:

LIKOED
Likoed, de centrumrechtse partij van Benjamin Netanayhoe wil geen enkele onderhandeling opstarten met de Palestijnen tot de terreur en haatcampagnes stoppen. Vandaar ook dat de partij geen enkele eenzijdige terugtrekking zal accepteren en van oordeel is dat het veiligheidshek tot de laatste meter dient voltooid te worden. De partij zal alles ondernemen om te verhinderen dat Hamas en andere terreurorganisaties er zouden in slagen zich opnieuw te organiseren. Mogelijke toekomstige onderhandelingen kunnen enkel als deze randvoorwaarden ingevuld worden.

KADIMA
Kadima is de partij die opgericht werd in 2005 door Ariel Sharon nadat die de Likoedpartij verliet. Kopstuk van de partij is Tzipi Livni, ook Ehud Olmert en president Shimon Peres zijn/waren lid van Kadima. De partij is bereid om toegevingen te doen over het territorium om zo een akkoord met de Palestijnen te bereiken. De partij is van oordeel dat haar politiek een manier is om de Joodse meerderheid in een eigen Joodse staat te consolideren.

ISRAEL BEITENOE
Israel Beitenoe is een partij van extreemrechtse signatuur. Avigdor Lieberman, de onbetwiste leider van de partij, stelde in 2005 voor om Israëlische gebieden met veel Arabische inwoners te ruilen met de Palestijnen voor meer nederzettingen. De partij die het bekende extreemrechtse ‘eigen-volk-eerst’-discours volgt, werd omwille van zijn harde standpunten niet echt ernstig genomen. Toch steunt de partij een tweestatenoplossing voor het conflict. Lieberman en zijn medestanders zijn van oordeel dat ‘het land-voor-vredepincipe’ uiteindelijk enkel meer terreur oplevert en dat de standpunten van de Islamitische beleidsmakers getuigen van een klassiek antisemitisme. De Palestijnse eisen beschouwt hij als een masker om de werkelijke bedoeling, de vernietiging van Israël, verborgen te houden. De partij denkt dat Navotroepen in de Gazastrook voor de nodige stabiliteit zouden kunnen zorgen. Volgens de recentste peiling zou de partij van 11 naar 16 zetels stijgen.

Advertentie

AVODA
Avoda, de arbeiderspartij, is van oorsprong links, maar is geëvolueerd tot een links-liberale centrumpartij. Het is de centrumpartij die de veiligheid van de Israëlische burgers het meest expliciet in het programma voert. De partij wil de strijd tegen de terreur afronden met alle middelen die het land heeft en nodig acht om dat doel te bereiken. Het hek dat terreuraanslagen moet blijven voorkomen, zal binnen de kortst mogelijke tijd voltooid worden, tenminste als leider Ehud Barak met zijn partij zijn zin krijgt. Onderhandelingen met Palestijnen moeten dan ook deze objectieven realiseren.

De religieuze partij SHAS en UTJ
Shas is de grootste religieuze partij en haalt zijn stemmen vooral bij de strenggelovige Joden. Ze zijn niet echt een voorstander van de nederzettingen, ze vinden eigenlijk de levenskwaliteit van de burgers belangrijker dan de grootte van het eigen grondgebied. Ze ondersteunen langs de ene kant wel de gedachte van een Groot Israël maar stellen zich soepel op tegenover Arabische standpunten. De Shaspartij is om deze redenen voor de andere politieke partijen een mogelijke coalitiepartner. Toch heeft de huidige voorzitter van de partij, Eli Yishai gezworen nooit aan de opsplitsing van Jeruzalem mee te werken. Samenwerking met Lieberman ligt voor de Shaspartij moeilijk om religieuze redenen. Lieberman wil volgens rabbijn Ovadia Yosef, de Shasleider, winkels met varkensvlees toelaten en een burgerlijk huwelijk invoeren. “Wie voor hem en zijn partij stemt, stemt voor Satan” aldus de rabbijn. Lieberman reageerde sarcastisch op deze aanval met de mededeling: “Waar Ovadia Yosef last van heeft is niet mijn standpunt over het burgerlijke huwelijk maar het aantal Knessetzetels dat zijn partij gaat halen”.