Relatie Turkije en Israël vertroebelt

ayt
Israëlische toeristen haken masaal af

Reisbureau’s en hoteleigenaars in Turkije melden dat Israëli’s massaal hun geplande vakanties in Turkije annuleren. Als reden wordt de felle kritiek op Israël voor het offensief in Gaza aangehaald waaronder de uithaal van premier Erdogan tijdens een conferentie in Davos met president van Israël Shimon Peres.

Erdogan was daar boos opgestapt nadat president Peres hem op zijn plaats zette met de opmerking dat hij ook niet zou dulden als er raketten op Istanboel zouden afgevuurd worden.  Peres genoot bij de verdediging van het Israëlische offensief in Gaza niet alleen bijval  van de aanwezige politici maar van het hele publiek in de zaal.

Turkije is voor Israël omwille van de afstand (slechts een uurtje vliegen)  maar vooral ook voor de prijs een interessante vakantiebestemming. Toch lijken de extra-aanbiedingen de Israeli’s niet op andere gedachten te brengen.  Volgens een hoteleigenaar gaan ze zelfs niet in op een aanbieding van een weekeinde vol pension, vliegtuig inbegrepen voor 200 Euro. “Israëli’s zijn goede klanten maar erg koppig, het is te hopen dat ze binnen enkele maanden het incident vergeten zijn” aldus de manager van een hotelketen in Antalya.


Bekijk hier de zeer sterke speech van Shimon Peres.

Maar er speelt meer, Turkije is ook een moslimland en velen vrezen slachtoffer te kunnen worden van extremisten op een hotel met veel Israëlische toeristen. De recente gebeurtenissen in Mumbai tonen aan dat buitenlandse hotels een gemakkelijk doelwit vormen voor terroristen.

Premier Erdogan gooide afgelopen weekeinde nog wat olie op het vuur met zijn uitspraken over de verkiezingsuitslag in Israël te bekritiseren als een overwinning voor extremisten. Hij deed deze uitspraken in een interview met het persagentschap Reuters waar hij  liet weten dat de winst van rechts in Israël een duistere toekomst voor het Midden-Oosten doen vermoeden en dat een soevereine Palestijnse staat verder af is dan ooit.  In taltijke commentaren op websites van Israëlische kranten wordt woedend gereageerd met de opmerking dat Erdogan zich beter kan bemoeien met de realisatie van een soevereine staat voor de Koerden, die massaal onderdrukt worden in Turkije.

Advertentie

Politieke analisten wijzen dan weer op het feit dat Erdogan vooral stoere taal spreekt om zijn eigen positie te versterken tegen stijgend kritiek van de oppositie. Niets beter dan een potje Israël kritiek om dat te bekomen.

Dat het om puur propaganda gaat is ook duidelijk uit de militaire contracten met de joodse staat. Want als het op militaire contracten aankomt, is de harde taal plots helemaal verdwenen, een geplande Turkse bestelling van onbemanden vliegtuigen gaat gewoon door. Turkse generaals waren trouwens zeer onder de indruk van het werk van deze UAV’s tijdens de Gaza operatie.

De uithaal van Erdogan in Davos heeft trouwens nog meer negatieve gevolgen voor het land, dit bemoeilijkt plots veel meer de gesprekken met de EU over een toetreding tot de unie. Kritiek is een zaak maar dat op zo’n brutale manier tentoonstellen is iets helemaal anders verklaarde een EU kaderlid aan de pers.