Frankrijk geeft aandeel regering in Holocaust toe

petainNiet minder dan 76.000 joodse mensen werden tijdens de Tweede Wereldoorlog vanuit Frankrijk gedeporteerd. Dit gebeurde onder de toenmalige regering die beter bekend stond als het Vichy-regime. Van de 76.000 gedeporteerden, waaronder 11.000 kinderen, overleefden slechts 3.000 de Duitse vernietigingskampen.

Het hoogste Franse gerechtshof, de Franse Raad van State heeft met een uitspraak na meer dan 60 jaar toegegeven dat de regering meewerkte aan de deportaties. Dat is opmerkelijk om dat tot op heden Frankrijk altijd bleef vol houden dat de acties van het Vichy-regime niet aan de Franse Staat konden worden toegeschreven.

In de uitspraak staat ook dat het Vichy-regime van Maarschalk Pétain  ‘vrijwillig’ hulp bood bij de deportaties  zonder dat er van dwang door de Nazibezetters sprake was. De  situatie is vergelijkbaar met de gewilligheid van de Belgische overheden om Joden uit te leveren aan de Duitsers.

De Joodse organisaties in Frankrijk verwelkomen de uitspraken als een duidelijke juridische erkenning van het aandeel van de Franse Staat in  het vermoorden  van hun  familieleden. Er komen geen bijkomende vergoedingen voor nabestaanden van de gedeporteerden volgens deze uitspraak, maar dat was ook niet de bedoeling van de rechtzaak, wel erkenning van het leed aangedaan door de autoriteiten.