Avigdor Lieberman: Ik ben voor een Palestijnse staat

Lieberman recommends Netanyahu
Avigdor Lieberman

Avigdor Lieberman, de politicus die vaak als racist omschreven wordt, schreef een opiniestuk in het Amerikaans magazine, The Jewish Week. Daarin zegt hij verwonderd te zijn over het feit dat men zijn partij extreem-rechts en ulta-nationalistisch bestempelt. “Ik ben voor de oprichting van een Palestijnse staat” schreef Lieberman, “dat is toch niet ultra-nationalisitisch. Wat ik wens is een democratisch Joodse en Zionistische staat”.

Uit een eerdere analyse van Liebermans standpunten in Joods Actueel:

‘De tweestatenoplossing is gebaseerd op een vreselijke ongelijkheid,’ stelt Lieberman, ‘Waarom moet de Palestijnse staat exclusief aan Arabieren worden voorbehouden, terwijl Israël zowel Joden als Arabieren moet onderbrengen?’ Daarom ook de slogan in het verlengde van de partijnaam: ‘Israël ons huis… Palestina het hunne.’ Vandaar dat Lieberman ook het volgende zegt: ‘Als we de plannen voor een tweestatenoplossing aanvaarden, dan moeten Arabieren in de Palestijnse staat wonen en Joden in de Joodse staat.’ Enkele jaren geleden had hij het nog over een ‘gedwongen’ transfer van de Arabische bevolking uit het gebied in ruil voor compensatie. Een soort massale onteigening dus. Maar ook hier heeft Lieberman zijn standpunt ondertussen bijgesteld. Niemand moet volgens hem verhuizen; de grenzen zullen echter worden ‘hertekend’ in een akkoord met de Palestijnse Autoriteit. Zo zouden Arabische steden die grenzen aan Palestina overdragen worden aan de Palestijnse staat, in ruil voor het verkrijgen van Palestijns grondgebied (de nederzettingen) die grenzen aan Israël.