Jaap Kruithof overleden

hmDe Vlaamse vrijzinnige filosoof Jaap Kruithof is op 25 februari 2009 overleden. Kruithof werd 79 jaar. Hij stond vooral bekend om zijn provocerende opiniemakerij. Hij was vermaard door zijn veelvuldig aantreden in de media maar vooral ook omwille van  de controversiële standpunten die hij verkondigde.

Als marxist vond hij aansluiting bij de grootste Israëlcritici als Wim Deneuter, Eric Goeman, Ludo De Brabander en anderen.

Kruithof mocht dan wel in Vlaanderen enige bekendheid genieten  toch geeft het feit dat geen enkel werk van hem vertaald werd  in een andere taal aan dat het bij een regionale erkenning gebleven is.

Jaap Kruithof ontving een tweetal jaar geleden de Prijs van het Vrijzinnig Humanisme  uit handen van Rik Pinxten en Marianne Marchand.  Dat was opmerkelijk omdat hij ook met zijn vrijzinnige geloofsgenoten voortdurende in de clinch lag. In zijn dankrede kon Kruithof het niet laten om Hamas in een gunstig daglicht te stellen en bij de laatste zin van zijn redevoering te stellen: “Laten we het fascisme achter het zionisme erkennen en publiekelijk afwijzen”

Dat leverde hem boze reacties op. Een lezer van Joods Actueel reageerde als volgt:  “Laten we het antisemitisme achter een bepaald soort antizionisme (h)erkennen en als een gedachtengoed van schurken publiekelijk afwijzen”.