Schnitzer in Israël

blind-manWe blijven Joods Actueel lezer, Motti Schnitzer, in Israël volgen met een nieuwe verhaal op zijn weblog, ‘mijn Aliyah ervaring’. Ziehier zijn ervaringen over ‘Dialogue in the Darkness’

Ik ben verleden week donderdag (19/02) met een aantal vrienden de expositie: “ Dialogue in the Darkness” gaan bezoeken. Deze wordt door het kindermuseum te Chollon (nabij Tel Aviv) georganiseerd. Deze exhibitie heeft op mijn 2 medebezoekers en mij zo een diepe indruk nagelaten dat ik iedereen die zich in de buurt van Tel Aviv bevindt, ten zeerste zou aanraden om een bezoek te brengen.

De opzet van de exhibitie bestaat erin om de bezoekers te laten ervaren hoe blinden zich in hun dagdagelijkse beslommeringen moeten behelpen. Hetgeen voor de meerderheid onder ons zo vanzelfsprekend lijkt blijkt eens men de duistere ruimten betreed plots toch niet zo eenvoudig te zijn. Anderzijds blijkt ook dat wij zoveel verrijkende ervaringen missen doordat we ons gedurende ons doordeweekse activiteiten vooral behelpen met vooral één zintuig n.l het zicht.

Gedurende meer dan een uur wordt de bezoeker op pad gestuurd op een, voor hem onbekende, pikdonkere parcours. De bezoeker moet zich behelpen met een blindenstok en de instructies van de gids ( die zelf blind is) om allerlei obstakels zoals trappen, deuren, tafels, stoelen te vermijden. De bezoeker wordt geconfronteerd met de moeilijkheden waarmee een slechtziende te kampen heeft in situaties waar veel volk en geluid voorkomen zoals een drukke straat of de markt. Tijdens het parcours worden dan ook alle zintuigen van de bezoeker geprikkeld.

Advertentie

Het meest speciale moment was, volgens mij, het gesprek die we in een donkere bar met onze gids hadden. Uit zijn levensrelaas blijkt dat men mits vechtlust heel ver kan geraken. Ik zou dan ook nog een kleine hulde aan onze gids willen brengen. Iemand die sinds zijn geboorte blind is en er toch in geslaagd een universitaire diploma te behalen zou een voorbeeld voor ons allen moeten zijn .

De exhibitie wordt heel goed samengevat door 2 opvallende quotes die in de ingangshal meteen opvallen:

1. “This is going to be one of the most incredible things you have ever seen – despite and probably because of the fact that you won’t actually see anything.”

2. “you only really start to see things when you’re totally in the dark.”

Mensen die meer informatie willen kunnen altijd terecht op de website:
http://www.childrensmuseum.org.il/front/ShowArticle.aspx?ItemID=1340