Gie Van den Berghe boos over recensie, beluister hier

de-mens-voorbijIn zijn programma ‘Ongehoorde meningen’ merkt presentator Lieve Vandenhaute op dat het verstandiger is om de waarheid te spreken. Voorwaar een terechte opmerking en ééntje die voor iedereen geldt en dus ook voor gasten van zijn radioprogramma zoals  universiteitsprof Gie Van den Berghe .

Die beschuldigt in gesprek met bovenvemelde presentator de recensent Yves Van de Steen  ten onrechte. Beluister hier het gesprek.

[audio:/wp-content/uploads-pjact001/2009/03/gvdb.mp3]

De bespreking waarover Gie VDB het heeft is inderdaad onlangs verschenen bij Liberales maar nergens is daar het woord jodenhaat of antisemitisme te bespeuren, aldus de recensent van het boek aan Joods Actueel in volgende reactie die hij ook als brief naar Gie VdB stuurde.

Geachte Heer Gie Van den Berghe,   In de uitzending Ongehoorde Meningen citeert U foutief mijn recensie van uw voortreffelijk boek. Daarin stel ik ‘ ... dit boek is welkom in zijn genre en de vraag stelt zich tot slot, opnieuw waarom de schrijver dit nodeloos laat voorafgaan door obsessionele aanvallen op het joods concept van de Shoah. Is elk slachtoffer niet best geplaatst om zijn leed, en welk leed dan nog, te helen en te herdenken zoals hem dat best uitkomt, zoals hij dat aanvoelt ? Wat volgt op de morele nonsens van de schrijver, is zoveel wijzer en getuigt van zoveel kunde en menselijk inzicht dat deze introductie een jammerlijke miskleun is.’ (einde citaat). Nergens stel ik daarin dat U een jodenhater zou zijn. U zou blij mogen zijn dat ik een lovende bespreking schreef over uw werk op de veel gelezen Liberales- site. Ik betreur dan ook dat, weliswaar zonder mijn naam te noemen, U mij verkeerd citeert op een druk beluisterde uitzending van VRT.
Kan U mij overigens uitleggen waarom U zich steeds uitgeeft als historicus terwijl U een ethicus bent.Ik vind het bovendien hoogst eigenaardig dat U onlangs op het internet een oproep mede heeft ondertekend die verzoekt Hamas niet langer op te nemen in de lijst van terroristische organisaties. Dit is op zijn minst ook een miskleun voor een docent aan de RUG. U mag overigens van mij gerust weten dat ik nooit de mens viseer maar altijd opinies die mij voorkomen als radicaal fout.   Met de meeste hoogachting,   Yves Van de Steen Dr.Juris, Lic.Crim.Wet

We zijn benieuwd of Vanhaute (VRT)  dit gaat rechtzetten volgens zijn eigen waarheidslievende principes.