Katsav wordt vervolgd voor aanranding

President Katsav beet in het verleden van zich af. Hij zal het nu voor de rechtbank kunnen uitleggen.
President Katsav beet in het verleden van zich af. Hij zal het nu voor de rechtbank kunnen uitleggen.

Ex-president van Israël, Moshe Katsav zal worden vervolgd voor aanranding. Dat heeft het OM aangekondigd. Enkele maanden geleden nog had Katsav een deal verworpen waarbij hij schuld zou bekennen in ruil voor een verdaagde straf. De voormalige president is daarop terug gekomen om naar eigen zeggen ‘zijn naam te zuiveren’ in deze affaire.

Katsav kwam in diskrediet nadat een aantal vrouwen hem van aanranding en ongewenste intimiteiten hadden beschuldigd. De feiten zouden zich grotendeels hebben afgespeeld toen Katsav minister van toerisme was en in mindere mate toen hij president werd. Vorig jaar moest Katsav omwille van deze affaire ontslag nemen.

De affaire heeft in Israël het debat op gang gebracht over de noodzakelijkheid van het presidentschap, dat louter symbolisch is. Voorstanders zeggen dat de president als een harmoniserende kracht moeten werken die de verschillende bevolkingsgroepen samenbrengt, niet-religieuzen, chassidim, modern orthodoxen, arabieren, enz.