Israël onderzoekt gedrag van soldaten tijdens Gaza oorlog

investigateIsraël heeft beloofd een onderzoek in te stellen naar beschuldigingen dat soldaten in de Gazaoorlog te vlug op Palestijnen schoten. De soldaten zouden hebben gedacht er wel mee weg te kunnen komen, omdat de regels minder streng zouden zijn.

De kranten Ha’aretz en Maariv tekenden enkele gesprekken op van soldaten. Uit die gesprekken komt tevoorschijn dat niet alle soldaten het even ernstig namen met de ethische code van het leger. Ook kwamen technishe blunders boven water, bijvoorbeeld gebrekkige communicatie waardoor onschuldige burgers werden gedood.

In het verleden hebben Israëlische onderzoeken strenge straffen uitgesproken tegen militairen die in de fout gingen.

Israël heeft toegegeven dat de ‘rules of engagement’ voor de oorlog in Gaza waren versoepeld om de verliezen aan de kant van het leger te beperken. Maar het hoge aantal burgerdoden wijt Israël aan de tactieken van Hamas-strijders die vanuit gebouwen als scholen, moskeeën en woonhuizen opereerden.