1500 jaar oude mozaiek gerestaureerd

iaa_maonnirim_2
In Israël is één van de meest spectaculaire mozaiekvloeren die ooit ontdekt werden gerenoveerd en gerestaureerd. De 1.500 jaar oude mozaiekvloer bevond zich in de oude synagoge ban Ma’on Nirim. De mozaiek is versierd met een zevenarmige kandelaar, verschillende dieren en Hebreeuwse woorden.

De originele afmetingen van het mozaiek is 3.70 op 7.80 meter. Het werd gecreëerd door de Palestijnen avant la lettre dus (ook Joden genaamd). De site zelf maakt deel uit van een synagoge uit de Byzantijnse periode van de vijfde en zesde eeuw voor onze tijdrekening en ligt naast Ma’on-Nirim in het westelijke deel van de Negev. De restauratie van de vloer is inmiddels beëindigd en de uitzonderlijke mozaiekvloer gaat nu terug naar de oorspronkelijke bestemming . Daar kan hij op de site bewonderd worden door het publiek, de toegang is gratis.

De mozaiek werd beschadigd bij het aanleggen van de weg van Kibbutz Nir Oz in 1957. De overblijfselen van de synagoge en van de mozaiekvloer werden ontdekt tijdens opgravingen die het departement Archeologie in 1957 op het terrein uitvoerde. De algemene toestand van het mozaiek ging er de afgelopen jaren op achteruit door de ongeschikte omstandigheden waarin hij bewaard werd maar ook door een gebrekkig onderhoud. Daarom werd hij van de site verwijderd en overgebracht naar het Conservatielab van het Rockefeller Museum in Jeruzalem.

iaa_maonnirim_7

iaa_maonnirim_20