Imam uit Ramllah gekidnapt, gefolterd en vermoord

tortureImam Majid Al-Barghouti was 42 jaar oud toen hij werd doodgemarteld. Hij had acht kinderen en werkte voor  de terreurorganisatie Hamas. Hij was geen gematigde en al helemaal geen vredesduif. Maar zelfs hij had niet zo’n wrede dood verdiend. Kort na het vrijdaggebed werd hij vlak voor zijn moskee nabij Ramallah klemgereden door auto’s met agenten in burger. Hij werd ontvoerd en naar een detentiecentrum gebracht waar hij dagenlang gefolterd werd. Hij kreeg nooit een advocaat te zien en er werden geen formele beschuldigingen tegen hem ingebracht.

Al na enkele dagen kon hij niet meer zonder hulp naar de badkamer. Een medegevangene getuigde dat hij nog slechts kon stappen “als een jongetje dat voor het eerst leert lopen”. De achtste dag na zijn arrestatie braakte hij bloed. Kort daarop stierf hij. Human Rights Watch bevestigde, na onderzoek van het lichaam, dat het om zware mishandeling en foltering ging.

Misschien vraagt u zich af waarom Israël nooit werd aangeklaagd of veroordeeld wegens het doodmartelen van deze imam? Waarom heeft niemand een onderzoek geëist? Waarom heeft de EU of de VN nooit geprotesteerd? Waarom hebben zelfs de islamitische staten nooit een kik gegeven?

Het antwoord is eenvoudig. Omdat Imam Barghouti niet werd doodgemarteld door de Israëli’s, maar door politieagenten van de Palestijnse Autoriteit. Hij werd gearresteerd op de Westelijke Jordaanoever, waar Fatah de plak zwaait. De man was lid van Hamas waar de PA al jaren mee in een rivaliserende strijd is. Tragisch detail: Barghouti was al 5 keer door Israël opgepakt voor zijn banden met Hamas. Eén van zijn beulen nu was een tijdlang nog zijn celgenoot in Israël geweest. Hamas doet regelmatig trouwens hetzelfde met gevangenen die lid zijn van Fatah.

(verschen in Joods Actueel van juni 2008)