Proces tegen ‘Bende van de Barbaren’ begint later deze maand

Ruth Halimi bij de begrafenis van haar zijn
Ruth Halimi bij de begrafenis van haar zoon
Ilan Halimi
Ilan Halimi

Frankrijk – Op 21 januari 2006 wordt de Joodse Ilan Halimi, 23, gekidnapt door de ‘Bende van de Barbaren’ (‘Le Gang des Barbares’).

Ilan werd gekidnapt, omdat de bende ervan uitging, dat een ‘Jood’ altijd rijk is en bovendien door zijn gemeenschap steeds geholpen wordt. Vierentwintig dagen lang wordt de familie van Ilan meer dan 600 keer opgebeld door de bende, waarbij losgeld wordt gevraagd, alhoewel er nooit een plaats of uur wordt afgesproken voor de ruil.

Later blijkt dat de jongeman in een appartement in Hauts-de-Seine wordt vastgehouden en gemarteld. Op 13 februari van datzelfde jaar wordt Ilan’s naakte en verminkte lichaam bij een spoorweg gevonden in het zuiden van Parijs. Hij is nog steeds gekneveld, de handen zijn vastgebonden en 80% van zijn lichaam vertoont sporen van martelingen en verbrandingen.

Op 29 april gaat het proces van start tegen de vermeende bendeleider Youssouf Fofana en 28 andere bendeleden, waarvan de meeste amper 16 jaar oud zijn. Het proces zal achter gesloten deuren verlopen; maar Ruth Halimi (moeder van Ilan), wenst nochtans dat dit proces openbaar plaatsvindt. Haar wens lijkt echter niet te zullen worden vervuld, waarom is onduidelijk.

R.A.