Jetair zet Israël weer op de toeristische kaart

21x28,5_1_NNieuwe folder en vluchtroute gelanceerd

De Jetair brochure en tweewekelijkse vlucht naar israel bestaat nu 1 jaar. Tijd om terug te blikken op de lancering. Volgende tekst komt uit Joods Actueel van april 2008.

Met een nieuwe reisbrochure voor Israël en dito vluchtroute zetten Jetair en Jetairfly Israël opnieuw op de toeristische kaart. Jetair, lid van de TUI groep is de grootste touroperator van het land en omvat tevens Sunjets, VTB, VIP Selection, e.a. Jetair is de eerste touroperator om opnieuw een brochure voor Israël samen te stellen. Die zijn beschikbaar in heel het netwerk waaronder 136 reiskantoren in België.
Tijdens een persconferentie in Tel Aviv stelde Jetair haar nieuw programma voor. Joods Actueel was hierbij aanwezig. Hans Vanhaelemeesch, woordvoerder van de groep introduceerde de heer Moni Barr, directeur van Holiday Travel, die de Israëlische connectie vormt voor Jetair en de TUI groep. Barr berichtte dat in de nabije toekomst ook een marketingcampagne zal worden opgezet in Israël om toeristen warm te maken voor reizen naar België.

Kris Geusens, operations manager bij Jetair wereldreizen, lichtte de nieuwe Israël brochure toe. De man die verklaarde ‘verliefd te zijn gevallen op dit land’, zei enorm blij te zijn dat er opnieuw interesse is voor Israël vanuit België, en dat na een onderbreking van zeven jaar. Geusens werkte nog bij het voormalig Express-Tours, voordat het door Jetair werd overgenomen. Meer dan 20.000 Belgische toeristen reisden via Express Tours naar Israël in het jaar 2000. Maar bij de start van de Intifada werd dat programma volledig stopgezet.
Volgens Geusens moet Tel Aviv niet onderdoen als city-trip bestemming met steden als  Barcelona, Wenen of Rome. Jetair focust in haar brochure vooral op flexibiliteit. En dat op alle vlakken. Reizigers kunnen vrij kiezen uit data, vluchten, verschillende hotels tijdens het verblijf, georganiseerde reizen met of zonder gids, fly & drive, extensies, enz.
Innovatief is vooral het ‘open voucher systeem’ waarbij reizigers ter plaatse kunnen kiezen in welke stad (Haifa, Tel Aviv, Jeruzalem, …) en in welk hotel ze wensen te overnachten. De enige vereiste is een bevestiging 48 uur op voorhand. Met de nieuwe vlucht vanuit Luik kan de reiziger opteren voor een reis van 3, 4, 7, 10, 11 of 14 dagen. En wie de nieuwe brochure bestudeert ziet dat ook Jetair de mogelijkheid biedt om met El Al naar Israël te vliegen, en dat elke dag van de week.

Lowcost route Luik-Tel Aviv-Luik

21x28,5_1_NDe Belgische luchtvaartmaatschappij Jetairfly heeft met de lancering van de brochure tevens een nieuwe route in gebruik genomen vanuit Luik naar Tel Aviv. Hiermee wenst ze een voordelig alternatief te bieden op de bestaande routes en de markt te verruimen en verder te democratiseren.
Jetairfly is in vier jaar tijd uitgegroeid tot de tweede grootste luchtvaartmaatschappij van België met 66 bestemmingen, een vloot van 10 vliegtuigen en zo’n 2 miljoen passagiers per jaar. Prijzen naar Tel Aviv beginnen vanaf €99 enkele richting en kunnen bij elk Jetair reisagent worden geboekt of direct via het internet op www.jetairfly.com. Een kleine test van de redactie leerde dat nog heel wat tickets aan lage prijzen beschikbaar zijn. Een retour naar Tel Aviv in Augustus (hoogseizoen) wordt aangeboden aan €300.
Omdat het hier om lowcost gaat, is er geen radioprogramma of in-flight video aanwezig en zijn de maaltijden niet standaard bij de prijs inbegrepen. Dat laatste kan wel apart worden besteld waaronder tevens een koosjere maaltijd, geleverd door traiteur Lanxner uit Brussel.

Een annulatieverzekering behoort ook tot de opties en kan vooral interessant zijn voor wie zijn tickets enkele maanden (soms zelfs een half jaar of meer) op voorhand boekt. Een Boeing 737 verzekert tweemaal per week (op donderdag en zondag) de lijnvlucht naar de Ben Gurion luchthaven in Tel Aviv. De eerste vlucht vond plaats op 23 maart 2008 . Joods Actueel was erbij en kon getuigen van de goede service en makkelijke bereikbaarheid van de luchthaven. Ook ontwaarden we extra politiebeveiliging die een oogje in het zeil hielden.
Vanuit Antwerpen (Rubenslei) heeft busmaatschappij Eurobussing een directe verbinding opgezet voor deze vlucht. Een plaatsje kost €15 per weg en ook op voorhand worden geboekt. De reistijd bedraagt nog geen anderhalf uur. Meer info op www.eurobussing.com

Advertentie

De luchthaven van Luik is zondermeer de modernste van het land. De nieuwe terminal werd zo’n twee jaar geleden in gebruik genomen. Wie met de wagen komt zal verheugd zijn te vernemen dat parkeren slechts €30 per week kost, en dat check-in mogelijk is tot een uur voor de vlucht. (Dit maakt het half uurtje extra rijden vanuit Antwerpen terug goed. ) Jetairfly zegt met deze vlucht nieuwe mogelijkheden te bieden voor zowel business-, lowcost-, als vakantiepassagiers. Er wordt gemikt op trafiek in beide richtingen, dus ook vanuit Tel Aviv naar België.
Het Israëlisch ministerie voor toerisme heeft ingezien dat meer toeristen naar Israël lokken in de eerste plaats begint door het ‘open skies’ principe toe te passen en meer concurrentie op de vluchtroutes toe te laten. Zo startte het Britse BMI onlangs een nieuwe lijn naar Tel Aviv vanuit Londen. Voor passagiers die gewoon zijn een connectievlucht naar Israël te nemen (wanneer ze vliegen met Swiss of Lufthansa bijvoorbeeld), is BMI een nieuw alternatief.

Persreis

persreis naar Israel
persreis naar Israel

Ter promotie van de nieuwe vluchtroute en reisbrochure organiseerde Jetair, samen met het Israëlische ministerie voor toerisme een 5-daagse perstrip naar Israël. Bedoeling was niet enkel de vlucht vanuit Luik toe te lichten, maar de journalisten ook kennis te laten maken met wat Israël allemaal te bieden heeft. Het jaar 2000 was totnogtoe het belangrijkste toeristisch jaar voor Israël met 2,7 miljoen bezoekers. 2008 lijkt dit echter te zullen overtreffen met 100.000 bezoekers meer. Volgens een onderzoek van Ernst & Young kan toerisme een belangrijke bron van inkomsten zijn voor de lokale economie en tevens de werkloosheid helpen verdringen. De Israëlische regering heeft daarom geld vrijgemaakt om het land verder te promoten. Het ministerie voor toerisme kreeg een extra budget van 50 miljoen dollar per jaar en dat voor de volgende vijf jaar. Tegen die tijd moet de kaap van 5 miljoen jaarlijkse bezoekers bereikt zijn. Een haalbare kaart indien je weet dat een land als Jordanië vandaag alleen al 5,6 miljoen bezoekers trekt. Israël, met de Middellandse Zee, moet toch zeker even hoog scoren bij de reiziger die een culturele reis wenst te combineren met een strandvakantie en lekker eten.
Alles hangt natuurlijk af van de politieke situatie. Ook zal extra hotel capaciteit moeten worden gecreëerd waardoor de hotelprijzen kunnen dalen. Vandaag zijn hotelprijzen in Israël vergelijkbaar met die in andere Europese steden. Dat is echter wel hoger dan de gangbare tarieven in ontwikkelingslanden zoals Tunesië en Egypte.

Bij de persreis waren een heleboel Vlaamse en Franstalige kranten aanwezig. De groep bezocht onder andere het culturele stadsgedeelte van Jaffo, de oude stad van Jeruzalem, Masada, de Dode Zee en Tel Aviv. Polsend om een reactie aan het einde van de reis zei Patrick van de Perre van de krant “Gazet van Antwerpen” dat hij vooral onder de indruk was van het moderne en hippe Tel Aviv. ‘De stad is een duidelijke trendsetter en enorm gemoderniseerd sinds mijn laatste bezoek zo’n 20 jaar geleden. Ook is er een gevarieerd en lekker aanbod van restaurants en natuurlijk ook de cultuur in Jeruzalem, die gelukkig nog steeds gebleven is zoals ik het me herinner’. Van De Perre gelooft wel dat de Belgische reiziger naar Israël zal komen, ‘maar dat zal geleidelijk aan gebeuren’ volgens de journalist, ‘mensen hebben vaak een verkeerd beeld van dit prachtig land, ze denken dat het vooral religieus is, gevaarlijk, en dat er niets te beleven valt, terwijl net het omgekeerde waar is’.

Peter Gorlé, redacteur politiek bij “Het Laatste Nieuws” was voor het eerst in Israël. Hij was vooral onder de indruk van het multicultureel karakter van de steden Jaffo en Jeruzalem. ‘De Arabische minderheid is hier duidelijker zichtbaar dan ik had gedacht’. Een mooi voorbeeld van cultureel samenleven waarvan men bij ons niet vaak over hoort spreken. De journalist kon ook de Bijbelse geschiedenis appreciëren. ‘Masada aan de Dode Zee is indrukwekkend. Vooral de duidelijke manier waarop het museum (met behulp van technologie) het verhaal brengt.’ Of hij bang was om naar Israël te komen? ‘Eigenlijk niet, maar mijn moeder had wel angst. ‘Let goed op’, waarschuwde ze nog. ‘Maar dat was nergens voor nodig.’ Om af te sluiten verklaarde Gorlé Israël zeker aan te raden als citytrip bestemming. ‘Maar dan wel voor minimum 1 week want er is hier zo veel te zien. Je hebt hier net een stukje Europa in het Midden Oosten, met cultuur, strand, shopping en natuurlijk ook lekker eten.’