VN antiracisme conferentie loopt fout

Maandag 15 uur: Een 40 tal Europese delegatieleden, waaronder die van ons land, stapten vandaag op tijdens de speech van de Iraanse president in Genève. Tijdens de toespraak werd de president van Iran ook door demonstranten in de zaal uitgejouwd. Ahmadinejad verweet Joodse immigranten na WOII naar het gebied te zijn gekomen om een racistische staat te creeren. Hij zei verder dat het Zionisme de verpersoonlijking van het racisme is en beschuldigde zionisten van het uitbuiten van economische bronnen en politieke middelen om hun opponenten het zwijgen op te leggen. Ook viel hij uit naar de invasie in Afganistan onder leiding van de Verenigde Staten.

Frankrijk noemde de toespraak “haatdragend”, de Britse ambassaduer had het over “kwetsende en opruiende woorden, zulke antisemitische woorden hebben geen plaats op een VN conferentie tegen racisme”.

In een gesprek eerder op de dag verklaarde woordvoerder Bart Ouvry van Buitenlandse Zaken waarom België deelnam een de conferentie.

België meent dat de voorwaarden vervuld zijn voor een deelname aan Durban II, de antiracismeconferentie die vandaag in Genève begint. Nog meer, ons land zal alles doen om zoveel mogelijk andere landen ervan te overtuigen deel te nemen aan de conferentie. Aldus een woordvoerder van Buitenlandse Zaken. Duitsland, Nederland, de VS, Canada en Australie zullen alvast niet deelnemen. Maar nu een tweetal uur later blijkt al dat de conferentie volledig de foute kant op gaat. Tientallen afgevaardigden verlieten de conferentieruimte uit protest tegen de uitspraken van de Iraanse president Ahmadinejad die Israël en de Westerse landgenoten ervan beschuldigde om een ganse natie dakloos te maken onder het voorwendsel van een  ‘zogezegd Joodse lijden’ en met de bedoeling om een totalitair en racistische overheidsregime te installeren.

Advertentie

Het gesprek dat hoofdredacteur Freilich had met Bart Ouvry de woordvoerder van minister Karel Degucht vond plaats even voor de Iraanse president zijn schokkende uitspraken deed.

.