Gratis duo tickets voor Joods filmfestival

La petite Jerusalem brengt een intrigerend verhaal
La petite Jerusalem brengt een intrigerend verhaal

Het filmfestival Open Doek toont al jaren een grote interesse voor joodse film. Door de samenwerking met het Joods Cultuurfestival leidde dit zelfs tot de publicatie van een themanummer Joodse film van het dvd magazine “gespot”. In Tunhout worden dit jaar 3 Joodse films vertoond. In Lier, de tweede festivalstad, staat het festival met de vertoning van maar liefst 4 Joodse films volledig in het teken van de Joodse cultuur. Het festival loopt van 24 april tot en met 3 mei.Ter gelegenheid van het Joods cultuurfestival geven we samen met Open Doek 25 duo tickets weg aan de lezers van deze website. Reserveren kan per email op redactie@joodsactueel.be Gelieve de namen van beide personen door te geven.

Samen met het joods cultuurfestival brengt Open Doek dit jaar de Belgische première van Z32, de nieuwste documentaire van Avi Mograbi (81 minuten), die in wereldpremière ging tijdens het filmfestival van Venetië 2008. Speciaal voor het filmfestivalpubliek zal Avi Mograbi na de film aanwezig zijn voor een gesprek. Er is één voorstelling van de film op woensdag 29 april om 20 uur in Utopolis, Turnhout. Regisseur Mograbi gaat in Z32 op pad met een jonge man die jaren geleden soldaat was en in opdracht enkele ongewapende politiemannen doodschoot. Zowel de ex-soldaat als zijn vriendin worstelen elk op hun manier met dit gegeven. Emotionele en psychische verwarring vormen een wezenlijk deel van het dagelijkse leven van de jongeman, terwijl zijn vriendin maar met moeite begrip kan opbrengen voor zijn verleden. De schuldvraag, de spijt en de vele onduidelijkheden drukken een stempel op hun relatie. Samen met Mograbi gaat de man op zoek naar de plaats van de feiten, in de hoop zo zijn trauma te kunnen verwerken. Tijdens deze zoektocht leer je dat ook de regisseur en zijn vrouw een heel uiteenlopende mening hebben over het onderwerp van deze documentaire. Zijn vrouw gaat zelfs zover dat ze Mograbi verbiedt de soldaat in hun huis, dat een groot deel van het decor van de docu uitmaakt, toe te laten.

Avi Mograbi gaat tot op het randje van de grenzen van de moraliteit en tast ze af. Net zoals hij balanceert tussen kunst en kitsch. Een film met een onwezenlijke sfeer die je vreemd genoeg leert bevatten hoe een soldaat tot een gevoel van genot kan komen bij het doden van anderen.
» Z32Vertoning: 29/4/2009 – 20:00

Het festival vertoont ook nog twee andere joodse films in Turnhout
De geanimeerde documentaire WALTIZ WITH BASHIR van regisseur Folman.
» Vertoning: 30/4/2009 – 20:00
» Vertoning: 2/5/2009 – 22:15

LITTLE TRAITOR van Lynn Roth in de kinderfilmcompetitie, een verfilming van Amos Oz’ roman ‘Panther in the Basement’.
» Vertoning: 29/4/2009 – 14:00
» Vertoning: 2/5/2009 – 14:00

En nog 4 joodse films in Lier:

FATELESS van Lajos Koltai, een historisch drama gebaseerd op Imre Kertesz’ boek over Hongaarse Joden tijdens de Holocaust.
Vrijdag 1/5 – 14u Bibliotheek, Deensestraat 6

Advertentie

THE BUBBLE van Eytan Fox over drie twintigers – twee homo’s en een meisje – die in een flat in het hipste gedeelte van Tel Aviv wonen. Dagdagelijkse liefdes- en relatieproblemen terwijl iedereen snakt naar een duurzame vrede.
Vrijdag 1/5 – 20u Bibliotheek, Deensestraat 6

LA PETITE JERUSALEM van Karin Albou. “La petite Jérusalem” is een Parijse buitenwijk waar een grote groep joden zich heeft gesetteld. Laura is 18 en zit gewrongen tussen haar religieuze opvoeding en haar studie filosofie. Als ook Cupido zich roert, zet dat al haar zekerheden op het spel.
Zaterdag 2/5 – 14u Bibliotheek, Deensestraat 6

LEMON TREE van Eran Riklis over de Palestijnes Selma en haar nieuwe buurman: de Minister van Defensie van Israël.
Zaterdag 2/5 – 20u Bibliotheek, Deensestraat 6

meer informatie:
www.opendoek.be