Yom Hashoah – herdenking van de Holocaust

Holocaust Martyrs' and Heroes' Remembrance DayOp maandagavond 20 april en dinsdag 21 april 2009 herdenken de Joden in Israël en in de rest van de wereld de Yom Hashoah (ofte Shoah, in de volksmond beter gekend als de holocaust), de moord op zes miljoen Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Wat Antwerpen betreft vindt op 23 april om 20 uur in het Romi Goldmuntz Centrum in de Nerviërsstraat, de Herdenking plaats van de Opstand van het Getto van Warschau, die wordt georganiseerd door de Vereniging ter bevordering van de Nederlandse taal binnen de Joodse gemeenschap. Op donderdag 7 mei a.s. om 18u00 vindt naar jaarlijkse gewoonte de Herdenkingsplechtigheid voor gedeporteerde burgers plaats aan het Monument aan de hoek van de Belgiëlei en de Mercatorstraat te Antwerpen (afb. monument links onder). Die plechtigheid wordt ingericht door het Forum der Joodse Organisaties. Het forum organiseert eveneens op 17 mei 2009 in het Provinciehuis op de Koningin Elisabethlei 22 te Antwerpen een symposium over de heropflakkering van de Jodenhaat.

monument

De Yom Hashoah of Holocaust Herdenkingsdag werd officieel ingesteld in Israël in 1951 die toen bij wet ondertekend werd door de toenmalige eerste minister van Israël David Ben-Goerion en President Yitzhak Ben-Zvi. De datum waarop de herdenkingsdag wordt gehouden, is afhankelijk van de Joodse kalender en verschilt daarom van jaar tot jaar.

Het oorspronkelijke voorstel om Yom Hashoah te houden was op de 14de dag van de maand Nisan, de jaarlijkse herdenking van de Opstand in het Getto van Warschau (19 april 1943). Die datum bleek nogal problematisch omdat de 14de Nisan vlak  voor het begin van de Pesach (Joodse Pasen) valt. Aldus werd de datum verschoven naar de 27ste Nisan, die precies acht dagen valt voor Yom Ha’Atzmaoet, of Israël’s Dag van de Onafhankelijkheid die dit jaar volgens de Joodse kalender op 29 april wordt gevierd en volgens de christelijke kalender: 14 mei (1948)

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft per 1 november 2005, 27 januari ingesteld als Internationale Dag van de Holocaust (International Holocaust Day). Op 27 januari 1945 werd namelijk KZ-Auschwitz-Birkenau bevrijd door het Rode Leger, vandaar dat deze dag verkozen werd. Meer hierover op UN Designates International Holocaust day op Zionism & Information Center en General Assembly Resolution GA/10413: “General Assembly decides do designate 27 january as annual international day of commemoration to honour holocaust victims.” Zie ook op deze blog: Herdenking Yom Hashoah (Holocaust) in Genève vandaag 20 april 2009 en op Yad Vashem: Holocaust Martyrs’ and Heroes’ Remembrance Day 2009

bron: brabosh