Joods en doof in Auschwitz: Anna’s stille strijd

Anna Vos-van Dam en Tom Linszen in voormalig concentratiekamp Auschwitz
Anna Vos-van Dam en Tom Linszen in voormalig concentratiekamp Auschwitz

Nu woensdag op Nederland2. ‘Anna’s stille strijd’ vertelt het aangrijpende verhaal van een dove Joodse vrouw die het concentratiekamp Auschwitz overleefde. Zij wist haar handicap te verbergen met behulp van haar nichtje Jettie. Als de nazi’s hadden gemerkt dat zij niet alleen Joods was, maar ook doof, was zij direct na aankomst vergast.

Een medewerker van Joods Actueel die deze film zag schreef hierover: “Ik zag deze uitending toevallig en moet zeggen, ze was biezonder ontroerend en indrukwekkend. Een levendige getuigenis van een donker verleden of het verhaal van doven in de Shoa. Ik kan dit alleen maar zeer warm aanbevelen.”

Tom Linszen is een beginnende dove filmmaker die tijdens een zoektocht naar het lot van dove Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog op het spoor van Anna Vos-van Dam kwam. Vervolgens benaderde hij de bekende documentairemaker Willy Lindwer om samen aan het project te werken. Een belangrijk onderdeel van de film is communicatie en het gebrek daaraan. De film is geheel in gebarentaal opgenomen en voorzien van stemmen en ondertitels.

Een uitzending van de Joodse Omroep Nederland op maandag 4 mei 2009 16.05-17.00 uur Nederland 2 en op woensdag 6 mei van 14.00-15.00