Belga-redactie noemt raketten op Israël “raketjes”

Een Hamas 'raketje' verwoest een huis in Zuid Israel, 3 januari 2009
Een Hamas 'raketje' verwoest een huis in Zuid Israel, 3 januari 2009

D982-106
Nog een 'raketje' van Hamas

In een artikel van Belga (verschenen op verschillende websites) heeft de redacteur in een stuk over Israël een ‘verduidelijking’ geplaatst voor de lezer. Je kunt je wel afvragen of hier van objectieve berichtgeving nog sprake is. Hieronder het bewust fragment:

Volgens Buitenlandse Zaken in Jeruzalem heeft de [VN-]commissie de informatie van het Israėlisch leger links laten liggen en zegt het bericht niets over acht jaar van aanvallen (met zelfgemaakte Qassam-raketjes, nvdr) op Israėl.

Waarom het verkleinwoord raketjes? Bij een directe impact zijn die wel degelijk dodelijk.

Behalve Qassams gebruikt Hamas af en toe ook grotere Grad raketten, die kunnen een heel huis verwoesten, zie foto bovenaan.

Wat Israël al jaren zegt is dat niet zozeer de grootte van de raket hen zorgen baart, maar wel het feit dat er dagelijks tussen 20 en 100 op Israël werden afgeschoten wat het normale leven onmogelijk maakte in Zuid-Israël. Mensen moesten om de haverklap, ook in het holst van de nacht, gaan schuilen in schuilkelders als de zoveelste luchtalarm afging. Kinderen konden niet meer naar buiten en liepen trauma’s op, handelszaken moesten sluiten, toeristen bleven weg, de huizenmarkt stortte in, enz.

Advertentie

Door er eigenhandig ‘raketjes’ van te maken, zonder het verwoestend psychologisch en financiaal effect op de regio te vermelden, een regio waar honderdduizenden Israëli’s wonen, minimaliseert Belga de hele zaak en helpt mee de ongenuanceerde berichtgeving over deze ingewikkelde kwestie te propageren.