Brussel 11 mei: Rabbijnen niet naar Europese bijeenkomst religieuze leiders in Brussel

dunner
Rabbijn Aba Dunner, voorzitter Conferentie Europese Rabbijnen (CER)

Rabbijnen en/of Joodse leiders zullen niet deelnemen aan de vergadering van Europese religieuze leiders vandaag in Brussel. De beslissing  werd vandaag bekend gemaakt in een persmededeling van de Conferentie van Europese Rabbijnen( CER). De organisatie tekent daarmee protest aan tegen de deelname van islamistische organisaties en individuen die nauw aanleunen bij de Internationale Moslimbroederschap. De bijeenkomst wordt georganiseerd in samenwerking met de voorzitters van de Europese Commissie en het Europese Parlement.

“Wij denken dat het ongepast is dat organisaties zoals de Federatie van Islamitische Organisaties in Europa en individuen die in het verleden antisemitische uitspraken lieten optekenen of daar mee instemden wel aanwezig zullen zijn op deze bijëenkomst, ook omdat ze duidelijk gelinkt zijn aan de de Moslimbroederschap” aldus rabbijn Aba Dunner, voorzitter van de Conferentie van Europese Rabbijnen. (CER)

Het CER betreurt dat Europese instellingen er voor kiezen om extremisten te patroneren die de moslimmeerderheid in Europa geenszins vertegenwoordigen en dat terwijl de meerderheid van de Europese moslimburgers een open dialoog willen aangaan en de democratische waarden van de Europese Unie onderschrijven. Het Joods Wereld Congres liet weten de beslissing van het CER te steunen. Beide organisaties drukken hun spijt uit over het feit dat een positief initiatief van de Europese instellingen – om religieuze leiders bij elkaar te brengen – nu ondermijnt wordt door mensen uit te nodigen die geen enkele belangstelling tonen voor een interreligieuze dialoog maar wel in het verspreiden van ideologieën die verdeeldheid zaaien.