Eurovisiesongfestival halve finale dinsdag 12 mei: Noah en Mira zingen voor vrede

nmMOSKOU – Het Israëlische duo, dat meedoet aan de 54ste editie van het Eurovisiesongfestival in Moskou, hoopt hoge ogen te scoren en de finale op 16 mei te halen. De inzending van Israël bevat dit jaar een serieuze boodschap.

Moskou is dinsdag 12 mei de “place to be” voor de liefhebbers van het Eurosongfestival. Israël neemt er deel met het lied “There must be another way”. Niet alleen de titel van de song maar ook de tekst geeft weer dat de bevolking van Israël snakt naar vrede met hun islamitische buurlanden na de schier oneindige conflicten die het land nu al tientallen jaren teisteren. De liedwedstrijd kiest eigenlijk het beste lied, nochtans denkt een groot deel van het publiek dat het om een beoordeling van de deelnemende zangers of zangeressen gaat, hetgeen dus niet het geval is. Maar een goede vertolking levert natuurlijk een bijdrage aan de beoordeling van het lied in kwestie. In het geval van de Israëlische inzending is komt daartde extra dimensie bij dat “There must be another way” door een Joodse en een Arabische Israëlisch zangduo gezongen wordt. Zelf zeggen ze beiden: “Wij denken mensen wakker te schudden over de problemen in het Midden-Oosten, we weigeren te geloven dat geweld, extremisme en wanhoop de enige weg is. Als we iets kunnen  doen om de situatie te veranderen, is dit een kleine stap”. Toch zijn beide dames niet naïef: “Een lied zal geen vrede in het Midden-Oosten brengen maar hopelijk kan het lied mensen laten nadenken en blijft het lang doorklinken in de harten van het publiek” aldus Mira Nawad.

Noah’s familie is afkomstig uit Jemen daar woonden tot in 1948, bij de oprichting van de staat Israël, zeventigduizend Joden. Nu wonen er minder dan driehonderd Joden, de meeste zijn gevlucht naar Israël om hun leven in veiligheid te brengen.

De uitzending van de halve finale van het songfestival in Moskou is live te volgen op de VRT (en vrijwel alle andere nationale Europese zenders) dinsdagavond vanaf 21.OO uur. De dames hebben hun eerste repetitie er op zitten en vertellen hoe dat verliep.