Israël legt rode loper klaar voor Benedictus XVI

ben_gurion_international_airport_terminal_31
Ben Goerionluchthaven terminal drie

Morgenmiddag  11 mei arriveert paus Benedictus in Israël. Het bezoek van de paus is minitieus tot in het kleinste detail voorbereid. Er werd zelfs een generale repetitie gehouden voor de aankomst van de kerkvorst op de Ben Goeriuonluchthaven.  De repetitie werd geleid door de Israëlische luchthavenautoriteiten en alle participanten namen er aan deel, inclusief de erewacht en de muziekkapel van het Israëlische leger. De paus zal, als alles volgens het geplande schema verloopt,  maandag om 10.30 uur opstijgen in Amman in Jordanië en vijfenveertig minuten later landen op de Ben Goerionluchthaven. De paus vliegt vanuit de Jordaanse hoofdstad in gezelschap van Hussein Dabbas, een directeur van de Jordaanse luchtvaartmaatschappij maar daarnaast heeft de paus veertig mensen uit zijn eigen entourage mee aan boord en vliegen er ook nog eens een zeventigtal journalisten mee.

President Shimon Peres zal de paus officIeel verwelkomen bij zijn aankomst op de Israëlische luchthaven. De Israëlische binnenlandse veiligheidsdienst Shin Bet staat vanaf dat ogenblik in voor de veiligheid van de paus, de president en de andere hoogwaardigheidsbekleders die bij de verwelkomingsplechtigheid aanwezig zijn.  Daarna vliegt  de paus eerst verder per helicopter, op die manier wil men het sluiten van autowegen voorkomen. Tijdens zijn bezoek overnacht  Benedictus XVI in de (voor de gelegenheid zwaar beveiligde)  residentie van de pauselijke nuntius in Jeruzalem, in de buurt van de olijfberg. De politie bestudeerde de voorbije maanden alle mogelijke scenario’s van mogelijke aanslagen op de paus, elke plaats, ook elk kruispunt op elke weg die gebruikt zal worden tijdens de verplaatsingen werd op mogelijke risico’s onderzocht.  In Jeruzalem worden op maandag en donderdag verkeersopstoppingen verwacht omdat dan enkele hoofdwegen zijn afgesloten.

In Jeruzalem zijn zaterdag ook duizenden katholieke toeristen aangekomen die het pausbezoek willen meemaken. De grootste groepen toeristen komen uit Spanje, Italië, Kroatië en Polen.  Deze katholieke pelgrims vlogen niet met El Al omdat de Israëlische luchtvaartmaatschij geen vluchten op sabbat verzorgt.  In Israël kent het bezoek zijn voor -en tegenstanders en zoals altijd zijn de meningen geschakeerd van gematigd tot extreem. De argumenten van de tegenstanders gaan meestal over de rehabilitatie van de negationistische  bischop Williamson en soortgenoten en  over zijn onduidelijke mening van de paus over Pius XII tijdens het naziregime. De voorstanders van hun kant vinden dat de uitspraken van de paus over de holocaust en het ontoelaatbare karakter van het antisemitisme meer dan duidelijk genoeg waren.

In Oost-Jeruzalem ontdekte de politie dat twee mannen folders aan het verspreiden waren met oproepen om het bezoek te boycotten.