Facebook in rel rond antisemitische gebruikersgroepen

facebook_neonaziHet populaire Facebook, de virtuele hangplek voor jongeren en andere eigentijdse  gebruikers, heeft onder druk twee negationistische gebruikersgroepen verwijderd maar heeft een resem andere niet verwijderd. Facebook biedt samen met Google onderdak aan het grootst aantal internet gebruikers. De site wordt al geruime tijd vervuild door een aantal neo-nazistische, holocaust ontkennende en antisemitische groepen. Die kunnen volgens Techcrunch (een grote webblog in de VS) voorlopig ongestoord doorgaan met het verkondigen van  antisemitische en negationistische ideeën. Het gaat hier ondermeer om de groepen “Holocaust: A Series of Lies”, “Holohoax” en de “Holocaust is a Myth”. De beslissing van Facebook heeft een discussie over de vrijheid van meningsuiting, antisemitisme en haatzaaierij uitgelokt.  “Het is overigens wel toegestaan om op Facebook Joden uit te schelden voor ‘apen, slangen en leugenaars’, want “dat valt niet onder haatzaaierij, maar onder de vrijheid van meningsuiting en Facebook staat dat toe” aldus Techncrunchbaas Michael Arrington.

‘Techcrunch’ vindt het ook vreemd dat Facebook bepaalde antisemieten op de site toelaat terwijl foto’s van vrouwen die borstvoeding geven verwijderd worden en zegt het  met een boutade als volgt:  “Jodenhaters welkom op Facebook zolang ze geen borstvoeding geven”.

Het NRC handelsblad meldt deze week dat Facebook nu ook tegenwind krijgt vanuit Duitsland en laat in een artikel weten dat Deutsche Telekom gestopt  is met adverteren op Facebook vanwege de neo-nazipropaganda. In Duitsland is het openbaar maken van (neo)nazistische symbolen en verheerlijking van het nationaal-socialisme verboden. In veel andere landen is dit wel wettelijk toegestaan. Het laat zich aanzien dat andere Duitse adverteerders de strategie van het Duitse telefoonbedrijf zullen volgen en hun advertentiebudgetten elders zullen aanwenden.

Ook de bekende weblogger Lanu van BooCompany heeft een lijst gemaakt met 200 profielen en groepen van neo nazi’s. Ze roept het Amerikaanse netwerkbedrijf op om de groepen en profielen te sluiten. De meeste pagina’s zijn gemaakt in de Verenigde Staten, Turkije en Arabische landen.

Facebook heeft gereageerd op de oproep van Lanu en een aantal neo-nazistische profielen en groepen geblokkeerd voor internetgebruikers die zich in Duitsland bevinden. Hopelijk neemt Deutsche Telecom geen genoegen met deze halfslachtige houding waarbij Facebook enkel Duitse Facebookgebruikers verbiedt om antisemitische activiteiten te ontwikkelen op haar netwerk.