Jaar verbannen uit pretpark voor brengen hitlergroet

efteling

KAATSHEUVEL – Tijdens een schooluitstap naar het Nederlandse pretpark ‘de Efteling’ werden vijf veertienjarige leerlingen van het Libanon Lyceum uit Rotterdam  gefotografeerd in de wildwaterbaan, de Piranha, terwijl ze de Hitlergroet brachten. Dat bericht staat  in een aantal Nederlandse kranten (zie hier en hier).

Er hangen bij attracties digitale fotocamera’s die passanten fotograferen tijdens de rit. Deze foto’s worden daarna op een scherm gepubliceerd. De bezoekers kunnen deze foto’s dan kopen. Kort nadat de foto’s gepubliceerd waren werden de medewerkers op het plaatje gewezen door een bezoeker waarop de medewerkers van de Efteling de foto’s van de jongens die de Hitlergroet brengen onmiddellijk liet verwijderen. “We zien ook vaak foto’s met blote borsten of billen. Die dag alleen al waren dat er tien,” zegt een woordvoerder van het sprookjespark. “De jongens zijn daarna aangesproken en de leraar is erbij geweest.” De Efteling heeft de jongens berispt. Ze mogen naar eigen zeggen een jaartje het park niet meer betreden, aldus de regionale televisie in Rijnmond RTV .

Het schoolbestuur van het Libanon Lyceum heeft zijn uiterste best gedaan om zo min mogelijk ruchtbaarheid aan het voorval te geven. Pas na twee weken kwam het bericht naar buiten. “Een vervelend incident,” zo omschreef de woordvoerder Erik Zevenbergen van de school het brengen van de Hitlergroet door zijn leerlingen.  “Het vijftal kreeg een informatieve opdracht met betrekking tot de Tweede Wereldoorlog en daarmee is de kous af,” aldus Zevenbergen. Volgens de Nederlandse krant het Algemene Dagblad zou het schoolbestuur ook een indringend gesprek met de ouders van de betrokken leerlingen gevoerd hebben.