Joods Forum betreurt dat beklaagden niet aanwezig zijn op proces Wijffels

Simon Wijffels
Simon Wijffels

Vandaag begint het proces rond de zaak Simon Wijffels, de jongen die zo’n 20 maanden geleden aan de dood ontsnapte na een ruzie met enkele medestudenten. De toen 14-jarige Wijffels werd met een mes neergestoken door de Oekraïense broers Lev en Michael G omdat die hen het telefoonnummer van een vriendinnetje niet wilde overhandigen. Op het nippertje ontsnapte Simon aan de dood door het koelbloedig optreden van een agent die zijn vinger in de open wonde stak tot de ambulancediensten aanwezig waren.

De broers werden door de jeugdrechter geplaatst maar vertrokken na de voorlopige vrijlating samen met hun familie naar Israël. Ze verbleven illegaal in ons land en kregen behalve vliegtuigtickets ook nog eens 250 euro per persoon om het Belgisch grondgebied te verlaten. Ze lieten hen dat geen twee keer zeggen en stapten op het vliegtuig, schijnbaar om nooit terug te keren. Het proces dat vandaag begint gaat dan ook zonder de beklaagden van start. Bij verstek van de daders zal de staat moeten opdraaien voor de schadevergoeding, geschat op meer dan 10.000 euro.

Het Forum der Joodse Organisaties (FJO) “betreurt” in een reactie dat de broers niet op hun proces aanwezig zullen zijn. “De Joodse gemeenschap van Vlaanderen is nog steeds geschokt door de afschuwelijke aanval op Simon Wijffels”, verklaarde de organisatie aan Joods Actueel. Het FJO zegt “het volste vertrouwen te hebben in het gerecht en benadrukt de noodzaak om daders van zulke misdrijven te berechten”.

Tenslotte laat het overkoepelende orgaan van de Joodse organisaties weten dat de beklaagden op geen enkel ogenblik lid waren van de Joodse gemeenschap van Antwerpen of Brussel en ook totaal niet geïntegreerd waren in de Joodse samenleving van ons land.

De Oekraïense familie wilde ook niets te maken hebben met Israël en is dat land enkele jaren geleden nog ontvlucht na eerder Oekraïene te hebben verlaten. Maar nadat asiel in België verworpen werd en Lev en Michael een lange gevangenisstraf tegemoet zagen besloten ze om in Israël asiel aan te vragen. De Israëlische wet op terugkeer stelt dat wie van Joodse afkomst is automatisch aanspraak kan maken op staatsburgerschap.