Duitse rechtbank: Joodse journaliste deed antisemitische uitspraken

hecht
Hecht-Galynski

Een rechtbank in Keulen stelde onlangs de Joodse journalist Henryk Broder in het gelijk in een merkwaardige rechtszaak. Broder, die bekend staat voor zijn kernachtige uitspraken (zo noemde hij het nieuwe antisemitisme het socialisme van de dwazen), raakte in de clinch met Evelyn Hecht-Galynski. Hecht is de dochter van de voormalige voorzitter van de Centrale Joodse Raad van Duitsland. In een radio-interview zei Hecht dat deze Raad een spreekbuis van de Israëlische regering in Duitsland is, ze vervolgde met het bekritiseren van de ‘misdadige Israëlische acties’ en vergeleek het Israëlische beleid met dat van de nazi’s tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zoals bij Finkelstein, Borreman, Pappé en soortgenoten werden ook de uitspraken van Hecht met een ongekende gretigheid overgenomen door linkse NGO’s en pro-Palestijnse organisatie’s die deze ‘excuus-Joden’ maar al te graag opvoeren (om de eigen motivaties te verbergen?).

Daarop publiceerde Henryk Broder een open brief op zijn weblog waarin hij schreef dat zelfs de eerste de beste Keulse carnavalist met een pint te veel op kan merken dat ordinair antisemitisme en antizionisme Hecht-Galinksi’s specialiteit is. Dit leverde hem prompt een rechtszaak op wegens laster en eerroof. De rechtszaak werd in Duitsland met grote belangstelling gevolgd. Nadat Broder in september 2008 de rechtszaak won, ging Hecht daartegen in beroep maar ook het hof van beroep in Keulen oordeelde dat Broder vrijuit gaat.

We bezochten de website van het Duitse ministerie van Justitie en vonden daar in een officiële persmededeling dat stelde: “Na het heden verkondigde oordeel van het Oberlandesgericht Köln mag journalist-schrijver Henryk M. Broder verder publiceren dat Evelyn Hecht-Galinsky, de dochter van de in 1992 overleden voorzitter van de Centrale Joodse Raad in Duitsland, Heinz Galinsky, antisemitische verklaringen aflegt, wanneer dit kadert in een discussie in samenhang met haar Israëlikritische uitingen.”