Festival van Vlaanderen programmeert bijzonder “Joods” concert

frommermann-2

Met meer dan 550 concerten en educatieve muzikale evenementen in meer dan tachtig Vlaamse steden en gemeenten is het Festival van Vlaanderen uitgegroeid tot één van de meest prestigieuze Europese concertreeksen. Dit jaar programmeert het festival tijdens een kasteelconcert op 21 juni het opmerkelijke programma ‘de stilte aan stukken’ van de Nederlandse vocale groep Frommermann.

De naam van de Hollandse groep verwijst naar de legendarische Joodse zanger Harry Frommermann die met zijn ensemble ongekend succesrijk was in Duitsland tot de nazi’s besloten daar een einde aan te maken. Frommermann was niet alleen een uitstekend zanger maar schreef voor zijn groep zesstemmige koorzettingen van populaire liederen. Frommermann was Joods en in zijn groep waren naast hemzelf nog twee andere Joodse vocalisten. Vanaf hun eerste optreden in 1928 was de bijval nooit eerder gezien. De groep, onder de naam Comedian Harmonists gingen toeren doorheen Duitsland en half Europa. Er kwamen ook platenopnames. Propagandaminister van de nazi’s Jozef Geubbels kon het succes van de groep niet verkroppen en verbood eerst de uitvoering van Joodse liederen in hun programman en daarna, in 1935, kregen de Joodse leden van de “Reichsculturkamer” een verbod om nog langer op te treden. Met het uitschakelen van Harry Frommermann, Roman Cycowsky (zijn talent als zanger werd al vroeg opgemerkt bij het zingen in de synagoge) en Erich Abraham Collin (een goede vriend van Albert Einstein) werd de groep het zwijgen opgelegd en verloor Duitsland elke betekenis op het terrein van de lichte muziek met een internationale betekenis. Het allerbeste wat het land aan muziek te bieden had was door de nazi’s om zeep geholpen.

Met hun programma willen de “Nederlandse Frommermannen” deze opgelegde stilte verbreken. Op zich is dat niet bijzonder want de originele “close harmony” koorzettingen van Harry Frommermann blijven tot op de dag van vandaag tientallen mannelijke vocalisten en hun ensembles over gans de wereld inspireren. Wat deze Nederlandse groep echter zo speciaal maakt is de kunde en deskundigheid waarmee ze Frommermann’s werk uitvoeren. Het zingen van snelle akkoordprogressies in zettingen waarbij de akkoordnootjes kort in gesloten liggingen tegen elkaar aantikken is bij gewone vierstemmigheid al geen sinecure. Om de originele zesstemmige zettingen uit te voeren moet je dus van echt goede huize komen. Toen deze Nederlanders hun programma een drietal jaar geleden voor het eerst brachten was het publiek en de pers zo onder de indruk dat het leek alsof het succes van Harry Frommermann’s groep uit 1928 een herhaling kreeg. Prompt werden ze uitgenodigd om het jaarlijkse concert voor koningin Juliana te verzorgen.

Na meer dan een halve eeuw blijkt dat de arrangementen van Frommermann, gebracht door zes zangers en een pianist, nog altijd aanstekelijk werken op het publiek. Nu dus ook in Vlaanderen te horen en een aanrader in om te beluisteren in dit bijzondere kasteelconcert.

Advertentie

Praktische informatie
Datum 21/06/2009
Aanvang 15.00 uur kasteel Van Gors-op-Leeuw Borgloon
Programma De Stilte aan stukken. Muziek van de Comedian Harmonists