Europese bedrijven helpen Iran eigen bevolking bespionneren

big-brotherNokia en Siemens hebben het Iraanse regime van een van ’s werelds meest gesofisticeerde controlemechanismen voorzien, dat toelaat om op massale schaal internet- en telecomactiviteten van Iraanse burgers te monitoren. Dat meldt The Wall Street Journal.

De aantrekkingskracht van het internet – ‘vrijheid’ en ‘anonimiteit’ – lijkt steeds meer een illusie te zijn. Vrije meningsuiting op het net is dat al evenzeer. De kwetsbaarheid neemt toe en daar kunnen internetgebruikers in Iran van meespreken. De technologie om de vrije meningsuiting de kop in te drukken wordt elke dag gesofistikeerder en een gegeerd product voor dictatoriale regimes zoals dat van de mullahs in Iran.

(via Brabosh.com)

Volgens experts in en buiten de Islamitische Republiek gaat het om applicaties die veel meer kunnen dan webtoegang blokkeren of internetconnecties vertragen. De techniek staat bekend als de zogenaamde ‘deep packet inspection’, een manier om communicatie te blokkeren en gelijktijdig informatie over de individuele activiteiten van burgers te monitoren en te saboteren om anderen te misleiden, aldus experts.

Het ‘monitoring center’ is vorig jaar -tenminste gedeeltelijk- geleverd door de joint venture tussen Siemens en Nokia en maakte deel uit van een groter contract met het Iraanse telecombedrijf IranTelecom, dat een monopolie in het land heeft, aldus Ben Roome, woordvoerder voor de joint venture. “Wie netwerken verkoopt, verkoopt uiteraard ook de capaciteit om de communicatie die over die netwerken loopt te intercepteren.”

Het Iraanse regime heeft de voorbije maanden kortstondig met de apparatuur geëxperimenteerd, maar tijdens de jongste dagen is er massaal gebruik van gemaakt. “We hadden er geen idée van dat ze zoveel kunnen”, aldus een netwerkspecialist in Teheran.

Deep packet inspection laat toe om online data, zoals emails en internettelefonie, foto’s en berichten die worden geplaatst op social media zoals Facebook en Twitter te onderscheppen, te analiseren, op keywords te doorzoeken en te repareren. Dat alles gebeurt in milliseconden en wordt voor het ganse land vanop een centrale plaats verricht. Of de Nokia Siemens Networks-apparatuur voor deze specifieke vorm van ‘deep packet inspection’ wordt gebruikt, kon volgens de Wall Street Journal niet worden achterhaald.

meer info  en reacties kunt u kwijt op de website van Brabosh