EXCLUSIEF: VB raadslid Sandy Neel loog over contacten met neo-nazi’s

Opnieuw controverse rond Vlaams Belanger, Sandy Neel

Joods Actueel heeft nieuwe informatie verkregen waarmee wordt aangetoond dat Vlaams Belangmandataris Sandy Neel loog over haar contacten met extremistische groeperingen en neo-nazi’s.

Sandy Neel kwam vorig jaar ook al in het nieuws over haar vermeende nazi sympathieën, bedevaartstochen naar begraafplaatsen van nazi soldaten in Duitsland, het bijwonen van extremistische verenigingen in Duitsland enzovoort.

In Humo verscheen vorige maand een artikel waar Neel op foto’s prijkt in het beruchte Antwerpse café de Vlaamse Leeuw in het gezelschap van neonazi-figuren van Combat 18 en Blood and Honour. Het zou o.m. gaan over de beruchte Arnoud Kuipers en Bockenreyder Jarno Roppe. De foto’s werden getrokken tijdens een verjaardagsfeest voor haar partner, Yannic De Ruyter, die actief is op de persdienst van het Vlaams Belang.

De foto afgedrukt in Humo. Sandy Neel in het midden naast enkele rechts-extremisten
De foto afgedrukt in Humo. Sandy Neel in het midden naast enkele rechts-extremisten

Jef Van Duppen, de CD&V-burgemeester van Lille, waar Neel zetelt reageerde verontwaardigd. De burgemeester voelde Sandy Neel op de gemeenteraad aan de tand: “Als het echt waar is, wat in Humo is verschenen, dan is het spijtig dat u bij ons in de gemeenteraad zit, onze eigen burgers verdienen meer. Dit doet me pijn. Ik heb er een halve nacht van wakker gelegen”.

Advertentie

Neel reageerde tijdens de gemeenteraadszitting dat het artikel van Humo lasterlijk was en dat de foto’s van een private website werden ‘gestolen’. Ze verkondigde geen nazistische sympathieën te hebben en stelde niet op de hoogte te zijn geweest dat de mensen met wie ze op de foto prijkte lid waren van racistische bewegingen.

Joods Actueel kan deze informatie echter als manifest onwaar verklaren nadat de redactie in het bezit is gekomen van nieuw fotomateriaal getrokken diezelfde avond. Op de nieuwe foto zien we Neel naast een feestvierder met het logo Combat 18 op zijn t-shirt. Combat 18 is de extremistische tak van Blood and Honour, waar 18 staat voor de initialen van Adolf Hitler, respectievelijk de eerste en achtste letter van het alfabet. Neel, die in dit wereldje goed thuis is, kan dus niet meer beweren niet te hebben geweten wie haar ‘vrienden’ waren.

De nieuwe foto die Joods Actueel kon bemachtigen, combat 18 is duidelijk herkenbaar op het t-shirt
De nieuwe foto die Joods Actueel kon bemachtigen, combat 18 is duidelijk herkenbaar op het t-shirt

Als het op Israël aankomt, volgt Neel evenmin de lijn van haar partij. Zelf schrijft ze euforisch in haar internetdagboek hoe ze in het gezelschap van rechtsextremistische studenten enkele notoire bestrijders van het bestaansrecht van een Joodse staat opzocht.

Als afsluiter nog dit, Neel steekt op haar website niet onder stoelen of banken gecharmeerd te zijn door de SS-spreuk ‘mijn eer heet trouw’. Vorige maand zette partijvoorzitter Bruno Valkeniers de zogenaamde nazi-onthaalmoeder en haar man uit de partij nadat was bekend geraakt dat deze nazi sympathieën er op na houden. Waarom thans deze dubbele standaard, vragen wij ons af?

UPDATE reactie

De burgemeester van Lille,  Jef Van Duppel (CD&V) verklaarde op de vraag of hij als burgemeester mevrouw Neel niet uit de gemeenteraad kan zetten:
“Wij hebben geen bevoegdheid om dat te doen maar het is die partij [Vlaams Belang] die de moed moet  hebben om zo’n mensen uit hun partij te zetten, zoals ze ook gedaan hebben met die onthaalmoeder…”