Rasecht antisemitisme in Moldavië

Brabosh.com/ Joods Actueel – Tientallen orthodoxe gelovigen onder leiding van hun christenlijke-orthodoxe priester zijn vandaag in de hoofdstad Chisenau (Kishinev) van Moldavië de Joodse menorah die daar enkele dagen voordien was opgesteld voor het Joodse Chanoeka (lichtfeest), gewapend met hamers en ijzeren baren in stukken geslagen. Op de videobeelden is te zien hoe een groep christelijke-orthodoxen met hun priester aan een rotonde hun eigen typisch houten kruis opstellen en de vernielde Joodse kandelaar aan de andere kant van de rotonde op zijn kop plaatsen.

De Moldavische regering heeft de zaak reeds veroordeeld en noemde het een daad van “haat, intolerantie en xenofobie”. De anderhalf meter hoge menorah werd intussen teruggevonden, opnieuw opgesteld en staat thans onder politiebewaking. De politie zegt dat ze de zaak onderzoekt maar tot op heden is er nog geen enkele reactie gekomen vanuit de Moldavische Orthodoxe kerk, die en deel vormt van de Russisch Orthodoxe Kerk waar meer dan 70% van de Moldaviërs is aangesloten. Alexandr Bilinkis, de leider van de Moldavische Joodse gemeenschap eist van de kerk dat ze een duidelijk standpunt innemen tegenover de daden van deze priester.

De geschiedenis herhaalt zich in Kishinev

Chisenau (Kishinev) staat in de geschiedenis berucht om de vele pogroms die er zijn gebeurd. De meest gekende is wellicht de pogrom van Kishinev van 6 april 1903 toen er drie dagen lang jacht werd gemaakt op de Joden. De massamoord was goed voorbereid en gepland op de dag na de Russische Pasen. De bende werd geleid door christen-orthodoxe priesters die hun kreet “Dood aan de Joden” luid nagalmde en werd overgenomen door de ganse stad. De Joden wisten vooraf helemaal niet wat er stond te gebeuren en werden afgeslacht als schapen. Na drie dagen was het orthodoxe gepeupel uitgeraasd. Balans: negenenveertig Joden werd vermoord, 92 zwaar gewonden, 500 licht gewonden en meer dan 700 huizen geplunderd en vernietigd. Eenzelfde scenario zal zich 2 ½ jaar later herhalen toen op 19 en 20 oktober 1905 een 2de pogrom Chisenau (Kishinev) teisterde en na twee dagen rellen 19 Joden dood op straat achterbleven en 56 gewond werden.

Voor de Tweede Wereldoorlog leefde er een bloeiende Joodse gemeenschap in Moldavië en Roemenië. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kregen de Joden van Roemenië en Moldavië het nog harder te verduren. Van de ruim 600.000 Joden werd 50 procent vermoord door de nazi’s met de hulp van een deel van de [christen-orthodoxe] bevolking en de fascistische IJzeren Garde. Zie op Verzet.org: Jodenvervolging in Roemenië. Na de oorlog trok de immigratie op gang richting Palestina. Tussen 1949 en 2003 zijn ruim 275.863 Roemeens/Moldavische Joden naar Israël geëmigreerd. Twintig jaar geleden woonden er nog 66.000 Joden in de voormalige sovjet-republiek Moldavië. De meesten van hen immigreerden intussen naar Israël. Thans zijn er nog 12.000 over gebleven en zelfs dat kleine aantal is blijkbaar voor een aantal Moldaviërs nog altijd 12.000 teveel..

Zie ook brabosh.com