Openingscampagne 2010 van Keren Hayesod

Begin deze maand vond in Antwerpen en Brussel de openingscampagne 2010 van Keren Hayesod plaats. In Brussel nam voorzitter Victor Levy het woord, in Antwerpen was dat voorzitter Jacques Spijer. Zij bedankten de gulle schenkers en leidden de sprekers in. Als eerste nam de zwarte Asher Seyum, directeur van het Aliya- en Absorptiecentrum te Jeruzalem, het woord. Hij vertelde hoe hij als 13-jarige zoon van een Ethiopisch Joodse boer na een levensgevaarlijke tocht met zijn familie in 1984 Israël bereikte. De jongen die tot dan nooit nog een pen had vastgehouden, werd opgevangen in het absorptiecentrum van Netanya en behaalde op latere leeftijd meerdere diploma’s.

In Antwerpen overhandigde David Vandeputte, voorzitter van Christenen voor Israël België een cheque van 25.000 euro aan Jacques Spijer. Vandeputte verklaarde aan Joods Actueel: “Ik heb met mijn broer Benjamin jarenlang in Oekraïne gewerkt om mensen daar te helpen bij hun terugkeer naar Israël, daarom dat we het werk van Keren Hayesod ook goed weten op prijs te stellen”. Op onze opmerking dat zijn vereniging ons nogal welvarend lijkt, antwoordt Vandeputte geamuseerd: “In Nederland wel maar in België is ons potentieel eerder bescheiden te noemen. Maar als mensen goed geïnformeerd worden dan leveren ze graag een bijdrage. Onze nieuwsbrieflezers zijn zeer gemotiveerd en hebben een grote liefde voor Israël en voor het Joodse volk. Vorig jaar keerde met de hulp van Christenen voor Israël (de vereniging is wereldwijd vertakt, nvdr) de honderdduizendste Jood terug naar Israël. Dat was een mijlpaal en dat werd ook in Israël zo begrepen want niemand minder dan Natan Sharansky stond klaar om deze nieuwkomers een certificaat te overhandigen.

Volgende spreker was Dan Gillerman, de voormalige Israëlische ambassadeur bij de Verenigde Naties. Hij bedankte de aanwezigen voor hun onvoorwaardelijke steun aan Keren Hayesod en aan Israël. Hij wees op het feit dat ook steeds meer Arabische landen begrijpen dat niet Israël maar Iran een bedreiging vormt voor de wereldvrede en dat dit voor Israël nieuwe mogelijkheden zal bieden in de toekomst.

De avond werd opgeluisterd door het optreden van de vocale groep: ‘The Voices of Samuel’, bestaande uit een groep Israëlische jongeren afkomstig uit Ethiopië. Na afloop van de avond zei Spijer in een reactie aan Joods Actueel: “Er zijn zoveel mensen, begaan met het lot van Joden, die willen immigreren naar Israël of om, als ze gearriveerd zijn goed te laten inburgeren, dat zij er alles willen aan doen om dat proces te vergemakkelijken. En dat gebeurt via onze organisatie. Daarom dat we hen met onze jaarlijkse gala-avonden willen bedanken en tonen hoe hun geld wordt ingezet”. Keren Hayesod mag met fierheid terugblikken op een geslaagde avond. (Terry Davids)