VRT en RTBF vergeten ‘Joden’ bij Auschwitzherdenkingen

Consternatie bij het Franstalige CCOJB en enkele Joodse mediawatchers over de berichtgeving van de openbare omroepen vorige maand. Op 27 januari was het internationale Holocaust herinneringsdag en tevens de dag waarop het concentratiekamp Auschwitz-Birkenau werd bevrijd. De VRT en RTBF brachten hiervan al vroeg bericht op hun teletekst pagina’s maar vermeldden nergens dat in Auschwitz 90% van de slachtoffers Joden waren (zie foto). De RTBF zette deze lijn zelf voort in haar televisiejournaals waarop het CCOJB volgend bericht verspreidde:

Het Comité voor de Coordinatie van de Joodse Organisaties in België (CCOJB) is verontwaardigd over het weglaten van de trefwoorden ‘Jood’, ’Shoah’, ‘genocide’ en ‘Holocaust’ in de verslaggeving van de RTBF in het journaal van 27 januari 2010 over de herdenking van de 65ste verjaardag van de bevrijding van Auschwitz-Birkenau. ’s Morgens en ’s middags werd op in teletekstberichten ook al niet gepreciseerd dat de grote meerderheid van de slachtoffers die in Auschwitz vermoord werden Joods waren. Blijkbaar hebben de journalisten van de RTBF in alle berichtgeving hierover de verwijzing naar de Joodse genocide weggelaten.

Het CCOJB maakt zich ongerust over deze weglating en verzoekt de verantwoordelijken van de publieke Franstalige zender om zorgvuldig de werkelijkheid en het unieke karakter van de Shoah te respecteren. Volgens de gegevens van het museum in het kamp werden in Auschwitz-Birkenau 1,1 miljoen mannen, vrouwen en kinderen omgebracht, waaronder een miljoen Europese Joden, 70 tot 75 duizend niet-Joodse Polen, 21 duizend Roma’s, 15 duizend Sovjet krijgsgevangenen en 10 tot 15 duizend andere gevangenen, onder wie verzetsstrijders.”

“Onze plicht tot herinnering kan onmogelijk deze cijfers links laten liggen”, aldus CCOJB-voorzitter Joël Rubinfeld.