Baby Hitler roept weerstanden op

De fotoserie van de Deense fotografe Nina Maria Kleivan wordt opgemengde gevoelens onthaald. De kunstenares liet haar baby, een dochtertje, poseren in Hitlerpak inclusief armband met swastika en Hitlersnorretje. In een interview met de Israëlische krant Haaretz liet ze weten dat ze daarmee wil aantonen dat er in iedereen een potentiële dictator schuilt. Vandaar haar serie waarin ze haar halfjarige dochtertje achtereenvolgens laat poseren als Stalin, Mussolini, Saddam Hussein, Komeini, Idi Amin, Pinochet, Mao, Milosevic en Adolf Hitler. De kostuums om haar dochter uit te dossen maakte ze zelf. Haar echtgenoot zegt te begrijpen dat zijn vrouw artistieke ambities heeft maar dat hij dit geen goede zaak vindt.

De reacties van het publiek in Denemarken, Zweden, Italië en Duitsland – de landen waar deze fotoserie al werd tentoongesteld – liegen er ook niet om. De Joodse tante van de kunstenares zag de beelden in een Zweedse kunstgalerij. Vrijwel al de familieleden van deze tante kwamen om in een Duits concentratiekamp. De aanwezigheid van haar tante vond Klei van minder aangenaam “Ik had haar niet verteld dat het mijn werk was en dat maakte me ziek. Maar het is geen doelbewuste provocatie maar eerder een oproep om na te denken over het feit dat iedereen persoonlijk verantwoordelijk is voor zijn eigen leven en dat het plegen van dergelijke misdaden mogelijkerwijze al in potentie aanwezig is in elk menselijk schepsel, hoe klein ook’ aldus Kleivan.