Braziliaanse president ‘Lula’ in Israël

(tekst Brabosh.com) De Braziliaanse president Luis Ignacio (Lula) Da Silva is zondag 14 maart 2010 in Israël toegekomen voor een 3-daags historisch bezoek aan het land. Het bezoek komt op een ogenblik dat Israël en Brazilië hun strategische en economische banden aantrekken, voornamelijk dan op wetenschappelijk en technologisch gebied.

De Braziliaanse president werd verwelkomd tijdens een officiële ceremonie in de residentie van de president. Hij richtte tijdens een speciale sessie het woord tot de Knesset, opende een economische conferentie, kreeg een rondleiding in Yad Vashem en nam deel aan een speciaal staatsdiner ter zijner ere in de residentie van de Israëlische president.

De delegatie van president Lula bestond uit de minister van Buitenlandse Zaken, de Minister voor Communicatie, de Gouverneur van Bahia alsmede een 70-tal zaakvoerders uit het bedrijfsleven en 40 leden van de Braziliaanse media.

De uitnodiging om Israël te bezoeken werd afgegeven aan de Braziliaanse president door president Perez toen die afgelopen november in Brazilië op bezoek was. Het bezoek van president Lula komt op een ogenblik dat Israël en Brazilië hun strategische en economische banden aantrekken, voornamelijk dan op wetenschappelijk en technologisch gebied. Bedrijven in beide landen werken nauw samen zoals Brazilië zich voorbereid als gastland voor de Wereldbeker Voetbal in 2014 en de Olympische Spelen van 2016.

Advertentie

Het bezoek van president Lula aan Israël groeide uit een reeks gesprekken tussen hem en president Perez die gevolgd werden door een krachtige boodschap van vriendschap zoals werd bevestigd tijdens diens bezoek aan Brazilië. Het bezoek is van groot belang en zal de banden van Israël nog versterken met een van de machtigste landen van Latijns-Amerika – een macht die nog steeds op politiek en economisch vlak blijft toenemen. Reeds in november vorig jaar gaf president Lula een verklaring uit waarin hij zei dat het Midden-Oosten moe is geworden van het conflict en nood heeft aan nieuwe spelers. Hij verklaarde zich bereid om persoonlijk een frisse stroom lucht in de regio te blazen, conflicten te regelen en de vrede te bevorderen.

President Lula werd verwelkomd tijdens een officiële ceremonie in de woonplaats van de president. Later spraken hij en president Perez met honderden Israëlische en Braziliaanse zaakvoerders uit het bedrijfsleven bij het begin van de economische conferentie voor betere samenwerking. Na de middag begeleidde president Perez de Braziliaanse president Lula naar een speciale bijeenkomst van de Knesset. De eerste dag van het bezoek werd wel ontsierd door een incident. Avigdor Lieberman, de minister van Buitenlandse Zaken, bleef weg uit de Knesset uit protest voor de zogenaamde weigering van de Braziliaanse president om een bloemenkrans neer te leggen aan het graf van Theodor Herzl. Lieberman boycotte eveneens een ontmoeting tussen premier Benjamin Netanjahoe en zijn gast waarop hij eveneens was uitgenodigd. Achteraf werd medegedeeld dat een protocolaire vergissing aan de basis lag van het incident.

n het parlement riep de Israëlische premier Benjamin Netanjahoe Brazilië op om zich aan te sluiten bij een internationale coalitie tegen Iran. De Braziliaanse president vertelde de Israëlische krant Haaretz vorige week dat een diplomatieke oplossing nodig was om het geschil over de Iraanse ontwikkeling van nucleaire wapens te beëindigen of dat Israël anders militair geweld zal gebruiken tegen Iran. “De leiders die ik toen gesproken heb zeiden dat we snel moeten handelen omdat anders Israël Iran zal aanvallen,” zei Lula da Silva aan Haaretz. “We kunnen niet toestaan dat wat er in Irak gebeurde zal gebeuren in Iran. Voordat we eventuele sancties uitvaardigen moeten we alle mogelijke inspanningen ondernemen om te proberen vrede te bouwen in het Midden-Oosten.”

Tijdens de avond was president Shimon Perez zijn gastheer voor een diner van de staat dat werd gekleurd door speciale optredens van twee Israëlische muzikanten. Op dinsdag begeleidde president Peres zijn gast op een tocht naar Yad Vashem. Naast deze evenementen had president Lula een ontmoeting met onder meer de minister-president, met de voorzitter van de Knesset en met het hoofd van de oppositie.

Na zijn bezoek aan Israël bezocht Lula da Silva op dinsdag de graftombe van Yasser Arafat in Ramallah en had nadien een ontmoeting met president Mahmoud Abbas van de Palestijnse Autoriteit en vertrok later naar Jordanië.

Bronnen: Brabosh.com IMFA: Historic visit to Israel by Brazilian President Lula van 15 maart 2010; Merco Press: Lula da Silva calls for Palestinian state during official visit to Israel van 16 maart 2010