Kwart Vlamingen houdt niet van chassidische klederdracht

Uit een enquête van ‘Dedicated Research’ in opdracht van de krant Le Soir bij 1205 Belgen blijkt dat bescheiden religieuze symbolen of kledij de meeste mensen niet stoort. Het gaat hierbij om het kruisje, het keppeltje en ook de islamitische hoofddoek. 71% zegt daar geen probleem mee te hebben, in Vlaanderen is dat zelfs 76%. Anders is het bij kledij die veel explicieter uiting geeft aan religiositeit zoals de boerka of de chassidische uitdossing. De volledige sluier voor islamitische vrouwen wordt door zowat 9 op de 10 Belgen als storend aanzien. Vierentwintig procent of bijna een kwart van alle Vlamingen zegt dat ook de chassidische tenue (zwart pak, hoed, baard en pijpenkrullen) hen stoort. In Brussel en Wallonië is dat een stuk minder, respectievelijk 3% en 5%. Onderzoekers zeggen dat dit vooral komt omdat er in die gebieden geen chassidim wonen.