Joodse kandidaat-Kamerlid stapt uit partij Wilders, verlaat politiek

Markuszowers kandidatuur op de PVV website

In Nederland is Gidi Markuszower uit de politieke partij van Geert Wilders gestapt. Na twee hectische weken, geeft hij aan dat hij er niets voor voelt om ”zo de komende vier jaar” door te gaan. Markuszower stond vijfde op de kandidatenlijst waarmee de PVV op 9 juni meedoet aan de Tweede Kamerverkiezingen. Met de hoge plaats op de lijst was Markuszower zo goed als zeker van een zitje in het Nederlandse parlement.

Maar Gidi Markuszower kreeg sinds de bekendmaking van de lijst met kandidaten zeer veel aandacht, te veel zo blijkt nu.

Dagblad De Pers meldde dat Markuszower, als lid van de Kerkeraad van de Nederlands-Israëlitische Hoofdsynagoge (NIHS) in Amsterdam, eind vorige maand een motie per email had ingediend. De krant was in het bezit gekomen van de e-mail waarin Markuszower opropet om de “joodse gedachte en opdracht om verklikkers uit ons midden te bannen” te omarmen. De NIHS zou “de Zuid-Afrikaanse laffe en gevaarlijke jood Goldstone en een ieder die hem publiekelijk verdedigt in de levenslange cherem (ban) moeten doen.”

Deze bekendmaking leverde een storm van kritiek op, ook uit Joodse middens. Markuszower heeft daarop zijn ontslag ingedient als bestuurslid bij de NIHS.

De pers achterhaalde ook dat Markuszower twee jaar geleden, bij de viering van 60 jaar Israël, was aangehouden in de RAI omdat hij, als beveiliger, een wapen droeg, maar daarvoor niet de benodigde papieren bij zich had.

Advertentie

In een verkalring schreef Makuszower: “De afgelopen twee weken heb ik mogen ervaren wat het betekent om continu onder een negatief vergrootglas te liggen. Ik voel mij in een dergelijke positie niet senang en wens niet op die manier de komende vier jaar door het leven te gaan”. Wel blijft hij de Partij voor de Vrijheid steunen en is hij ervan overtuigd dat de partij op 9 juni een klinkende verkiezingszege zal behalen.

Markuszower is niet de eerste die zich terugtrekt van de PVV-lijst. Ook Mellony van Hemert deed dat onalngs, bij haar was dit om ”medische redenen”. Er was voordien twijfel gerezen over de waarheid van statements in haar Curriculum Vitae.