Delegatie minister Vanackere geëscorteerd door F16’s bij Israëlbezoek

Met een brede glimlach vertelt de ambassadeur van Israël, mevrouw Tamar Samash, volgende anekdote over het bezoek aan Israël van onze minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere: “Er waren twee Belgische toestellen die vanuit Caïro kwamen en die beiden toestemming vroegen om te landen in Tel Aviv vorige week.

Niettegenstaande herhaalde contacten met de toestellen door de Israëlische luchtverkeersleiding bleef het onduidelijk of het om twee verschillende toestellen ging. Voor alle zekerheid stuurden de Israëlische luchtvaartautoriteiten daarop twee toestellen van de Israëlische luchtmacht op verkenning, kwestie om na te gaan of alles wel in orde was. Het vliegtuig met minister Vanackere aan boord werd op die manier begeleid tijdens de landing. Van incidenten was er dus geen sprake en de volledige Belgische delegatie was duidelijk geamuseerd door deze bijzondere landing”.

Minister Vanackere kon volgens de ambassadeur genieten van het schitterende weer in Israël, een meevaller want in Belgie was het op dat ogenblik ongemeen kil en regenachtig. Om te profiteren van het heerlijke weertje besloot de Belgische delegatie om hun auto’s te laten staan bij de residentie van president Shimon Peres en maakte ze een wandeling naar het verblijf van de consul-generaal. “Nadien heeft minister Vanackere, na de plechtigheid op de Herlzberg, tijdens zijn vrije tijd het initiatief genomen om het graf van de voormalige Israëlische premier Yitzhak Rabin te bezoeken” aldus nog de Israëlische ambasadeur die er aan toevoegt dat “het drukke programma enkel politieke contacten toeliet maar dat ondanks dit de sfeer in de groep bijzonder aangenaam was”.

(bron: Nieuwsbrief ambassade van Israël in België)