Lezersbrief: Dieudonné

Dieudonné Mbala Mbala

Ik was de schrijver van de Tv-programma’s De Drie Wijzen & Typisch Chris. In mijn huidige functie werk ik al enige tijd met de Franstalige, Congolese acteur Dieudonné Kabongo. Niet te verwarren met de voor antisemitisme veroordeelde komiek Dieudonné Mbala Mbala. Want met een negationist zou ik nooit samenwerken!

In Parijs ondervonden we recentelijk dat de naam Dieudonné daar een heel vies verhaal met zich meesleept. Tot overmaat van ramp had Parijs, drie jaar geleden, dan nog eens de ‘verkeerde’ Dieudonné als foto op de affiche gezet bij een voorstelling L’invisible van Philippe Blasband.

Het punt is dat vóór de Kameroenees, onze Belgo-Congolees als Dieudonné bekend was in heel Franstalig België. Bij ons in Vlaanderen was hij ook te zien in Dief, Terug naar Oosterdonk, Diamant, Le Couperet en Lumumba. Met die laatste film had ‘onze’ Dieudonné dan nog moeilijkheden met zijn gemeenschap, omdat hij daar ‘een slechte’ speelde.

In de maand juli van dit jaar geeft hij opnieuw voorstellingen met het werk dat ik geschreven heb. Mijn punt hierbij, de ene Dieudonné is de andere niet. Trouwens ook Louis XIV heette Dieudonné.

Het stijgend antisemitisme, en de populariteit van de andere Dieudonné, kan ik maar niet verstaan en blijf ik van nabij volgen.

Advertentie

Chris Borry

1020 Brussel