Neonazi feest Berlijn gaat niet door dankzij massale burgeropkomst

In een nooit eerder geziene actie lieten duizenden inwoners van Berlijn begin deze maand hun afkeer van extreemrechts merken toen ze op zondag twee mei de straten van hun stad innamen en op die manier neonazigroeperingen verhinderden om door de straten te paraderen.

De rechts-extremistische activisten hadden van de stedelijke autoriteiten toestemming gekregen om een optocht door de Berlijnse Prenzlauer Bergbuurt te organiseren in antwoord op de 1 mei demonstraties van linkse bewegingen. Maar dat was gerekend buiten de duizenden Berlijnse betogers die doodleuk in het midden van de straat gingen zitten om de neonazistoet te blokkeren.

Een politiewoordvoerder zei dat er nooit eerder een tegenbetoging van deze omvang in de stad te zien was. Een paar honderd nazi-aanhangers met kaal geschoren hoofd en zwaaiend met nationalistische symbolen moesten hun parade noodgedwongen beperken tot de parkeerruimtes buiten de stadswijken. Op deze plek hielden verschillende neonazi’s toespraken waarbij het kapitalisme, het globalisme en de immigratie op de korrel werden genomen.

“Duizenden vreemdelingen hebben Duitse jobs gestolen en enkel voor armoede en verloedering gezorgd”, aldus een neonaziredenaar. Zijn woorden waren nauwelijks te verstaan want de buurtbewoners hadden luidsprekers aan de buitenkant van hun vensterramen geplaatst en draaiden loeiharde muziek. De toespraken werden overstemd door traditionele linkse protestsongs en Joodse klezmer. Andere bewoners hadden antinazispandoeken aan het balkon van hun flat gehangen in de buurt van de parkeerplaats. De politie arresteerde 250 extreemrechtse betogers omdat die zich volgens de politie bij het protest te buiten gingen.