Nu ook Belgische holocaustspullen te koop op internet

De krant het Nieuwsblad publiceert vandaag een artikel waaruit blijkt dat een website in de Verenigde Staten tegen grof geld Holocaustmemorabilia aanbiedt. Bijzonderheid daarbij is dat die afkomstig zouden zijn uit een Belgisch “holocaustgetto” en uit een Belgisch concentratiekamp.

Op de grote veilingwebsites zoals ebay is het kopen en verkopen van objecten die ooit het eigendom waren van holocaustslachtoffers al jaren aan de gang. Voor alles bestaan verzamelaars en vaak worden de voorwerpen aangeboden onder de rubriek militaria.

Dat er in België geen getto was en al evenmin een concentratiekamp, in tegenstelling tot in andere Europese landen, kan de bezoekers van de website er niet van weerhouden om te bieden op de aangeboden waar. Of de aangeboden spullen echt zijn of niet is een ander paar mouwen. De journalist ging hiervoor te rade bij Ward Adriaens van het Joods Museum voor Deportatie en verzet in Mechelen maar speurde ook naar het mogelijke Joodse bezwaren tegen deze praktijken bij de hoofdredacteur van Joods Actueel Michael Freilich. Naar het artikel: hier