Ooggetuige verslag van soldaat die van dek werd gegooid

Premier Netanyahu bezoekt gewonde soldaten
Premier Netanyahu bezoekt de gewonde soldaten

De Israëlische legerkapitein die gewond werd tijdens de schermutseling aan boord van het Turkse schip Marmara verteltvanop zijn ziekenhuisbed hoe zijn manschappen geen andere keuze hadden dan zich te verdedigen tegen de gewelddadige activisten aan boord. “Het was dat of zelf sterven”.

“We wisten dat men weerstand zou bieden, maar niet op zo’n enorme schaal,” aldus kapitein R. “Elke [activist] die op ons afkwam wilde ons vermoorden.” Kapitein R. was de tweede commando die door een helikopter op het schip met Turkse vlag werd gedropt. Tijdens de missie gooide een grote groep activisten hem van het bovenste dek naar beneden.

Vanuit het Rambam ziekenhuis in Haifa zei de soldaat dat iedere soldaat die het schip betrad door een aantal mannen werd aangevallen. Hij noemde het een ware “lynchpartij”.

“Ik was de tweede die via een touw naar beneden kwam,” verklaarde de kapitein. “Mijn collega, die reeds naar beneden was gesprongen, was omsingeld door een groep mensen. Het begon als een man tegen man-gevecht, maar al snel sprongen steeds meer mensen op ons. Ik moest het opnemen tegen een aantal terroristen die gewapend waren met messen en staven.”

De kapitein zei dat hij voor het eerst werd gedwongen om te schieten op het moment dat één van de actievoerders met een mes op hem afsprong. “Op dat moment kwamen nog eens twintig mensen op me af uit alle mogelijke richtingen,” zei kapitein R. “Ze sprongen op me en gooiden me op het dek onder de brug. Toen voelde ik een steek in mijn buik; het was een mes. Ik trok het eruit en op de één of andere manier slaagde ik erin om een lagere verdieping te bereiken. Daar werd ik met een nieuwe dolle meute geconfronteerd.”

Advertentie

Op dat moment had de eenheid gelukkig controle over het schip gekregen, behalve over het laagste niveau. “Een andere soldaat en ik slaagden erin om te ontsnappen en in het water springen.” De commando’s waren goed op de missie voorbereid en ze hadden ermee rekening gehouden dat de activisten mogelijk geweld zouden gebruiken. “We dachten dat het eerder passief verzet zou zijn, misschien verbaal, maar zeker niet dit,” zei hij.

Ondanks het tragische einde vertelde de kapitein dat hij vindt dat zijn soldaten op een verantwoorde manier hebben gehandeld. “We hebben op de juiste manier gereageerd, met de waarden die ons werden ingeprent,” zei hij. “We hebben enkel onze wapens gebruikt tegen zij die ons leven in gevaar brachten.”

Vertaald door Sam van Rooy