Voormalig opperrabbijn Eliahu op 81-jarige leeftijd overleden in Jeruzalem

Duizenden mensen woonden de voorbije nacht de begrafenis bij van Mordechai Eliahu, de voormalige opperrabbijn van de Sefardische gemeenschap van Israël.

Rabbijn Mordechai overleed eerder op de dag op 84-jarige leeftijd na een langdurige ziekte. Hij werd beschouwd als een belangrijk spiritueel leider voor de zionistische religieuze gemeenschap en speelde een belangrijke rol om deze gemeenschap dichter bij het ultra-orthodoxe denken en handelen te brengen.

Daaruit onstond de stroming die later bekend raakte als de Hardalbeweging . (hardal is een Hebreeuws acroniem voor ultra-orthodoxe zionistische religieuzen). Eliahu introduceerde ook de term ‘da’at Torah’, dat betekent dat de ‘Thora de raadgever’. Daarom dat sommige kwesties vanuit deze zienswijze, volgens de raad van de Thora moeten worden beslecht, inmiddels een alledaags verschijnsel in nationaal-religieuze kringen.

Mordechai Eliahu was ook de beschermheer van de kolonistenbeweging, van de nationaal-religieuze politieke partijen en van diverse rechtse organisaties. Hij werd geprezen door zowel Sefardische als Askenazische zionistische religieuzen en ondanks zijn zionistische ingesteldheid werd hij alom gerespecteerd door de ultra-orthodoxe rabbijnen.