YouTube haalt Marmara clipje weg – komt snel elders weer online

You Tube heeft het inmiddels legendarische satirisch clipje ‘We con the world’ verwijderd van zijn website. Naar eigen zeggen  op grond van een schending van het auteursrecht omdat het clipje een parodie bracht van de song ‘We are the world’. We are the world werd oorspronkelijk gezamelijk gezongen door meer dan twintig bekende Amerikaanse artiesten waaronder Harry Bellafonte, Stevie Wonder, Bruce Springsteen, Ray Charles, Janett Jackson en vele anderen. De song werd geschreven door Michael Jackson en Lionel Richie. De Israëlische clip werd door You Tube verwijderd op een ogenblik dat al meer dan drie miljoen bezoekers de song bekeken hadden. In het lied klagen de artiesten de pro-Palestijnse propagandamachine aan die via de media de wereld willen doen geloven dat de Hamasterroristen aan boord van de Free Gazavloot “moeder Theresa zijn” terwijl het in werkelijkheid om jihadisten gingen die bereid waren om IDF-soldaten te vermoorden.

Dat YouTube gebruikt maakt van de “schending van het auteursrecht” is om meer dan één reden onterecht. De video valt namelijk onder het zogenaamde “faire use” -artikel uit de Amerikaanse auteurswetgeving. Dat is vergelijkbaar met het Europese citaatrecht maar dan veel uitgebreider op voorwaarde dat het om een niet-commercieel gebruik gaat en dat is hier duidelijk het geval.

De tweede reden waarom You Tube de clip verwijderde is ernstiger: uit eerdere verwijderingen blijkt namelijk dat de videoprovider informatieve clips van het Israëlische leger verwijderde. Toen daarop luid protest volgde werden de clips terug geplaatst maar met een waarschuwing . Het gevolg is dat je om een IDF-boodschap te bekijken eerst moet bevestigen dat je achtien jaar of ouder bent. Ook al gaat het clipje over een Palestijnse zelfmoordterrorist van zestien jaar…

Toch zal YouTube er niet in slagen om ‘We con the world’ het zwijgen op te leggen want inmiddels verschijnt de internethit op andere websites, zoals deze (waar we het binnen enkele minuten terug vonden) en waarbij de webbeheerders de volgende toelichting schreven: ” Wij zijn maar een kleine firma in het Verenigd Koninkrijk maar we zijn niet bang van Google en konden niet wachten om de video terug te plaatsen met een paar woorden uitleg voor diegenen die het recht op vrijheid van meningsuiting willen beperken door het onderdrukken van een evenwichtig commentaar. En voor iemand ons begint te beschuldigen dat we van het “slechte grote Joodse wereldcomplot” deel uitmaken nog even dit meegeven: we zijn niet Joods maar we zijn gelukkig om op dit ogenblik volledig aan jullie zijde (die van Israël) te staan.